‘Iedereen na 1 jaar een vast contract’

2

Iedereen moet recht krijgen op een vast contract na een jaar werken bij een werkgever, stelt de FNV.

Dit is één van de maatregelen die de FNV vandaag voorstelt in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over flex en zekerheid om de positie van mensen met tijdelijke contracten te verbeteren. Ook de brancheorganisatie ABU heeft inmiddels de voorstellen namens de ABU bekend gemaakt.

FNV-coördinator arbeidsvoorwaarden Catelene Passchier: "De hoeveelheid mensen die onzekere contracten hebben, en niet weten of ze morgen nog werk hebben en hun rekeningen kunnen betalen, is echt schrikbarend aan het toenemen. Wij vinden dat de groeiende tweedeling tussen vast en flex gekeerd moet worden. De ongelijke en oneerlijke behandeling van de groeiende groep flexwerkers op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid vraagt om actie. Het dienstverband voor onbepaalde tijd, met een vast aantal uren waar je van kan leven, moet weer de norm worden."  

‘De vervuiler betaalt’

De FNV stelt ook dat bedrijven die veel tijdelijke werknemers inschakelen en heffing behoren te betalen via een hogere ww-premie. "Dat is eerlijker, omdat iemand met een tijdelijke baan ook een groter risico loopt om werkloos te worden dan iemand met vast werk," aldus de FNV op haar site.

"Door de ww-premie te verhogen voor werkgevers met flexwerkers worden deze risico’s straks doorberekend aan de werkgever volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. Dit zorgt voor een financiële prikkel voor werkgevers om eerder een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden." 

Dupe van payrollen

De FNV pleit in de hoorzitting ook voor het aanpakken van allerlei constructies waarmee werkgevers risico’s afwentelen op de werknemer, meldt de FNV op haar website. Zoals de zogenaamde ‘overeenkomsten van opdracht’ voor laaggeschoold werk, of payrollen. Passchier: "Werkgevers proberen hun verantwoordelijkheden over hun werknemers te ontlopen door gebruik te maken van payroll-bedrijven. Werknemers zijn echter de dupe hiervan. Zij ontvangen minder salaris, krijgen minder scholing, bouwen minder pensioen op en hebben nauwelijks ontslagbescherming. Wat ons betreft ben je of dienst bij het inlenende bedrijf of bij een uitzendbureau, meer smaken zijn er niet.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. Mooi streven
    Als werkgevers ook vaste contracten zouden krijgen van afnemers zou dat mooi zijn
    Maar volgens mij zijn de mensen van de FNV niet meer van deze tijd !

Reageer