Kamp: Wellicht vergunningplicht, maar pas in tweede instantie

1

Minister Kamp sluit niet uit dat uiteindelijk een vergunningplicht wordt ingevoerd voor uitzendbureaus om malafide praktijken in de branche uit te bannen. Maar hij wil de komende twee jaar eerst op andere manieren proberen het aantal malafide uitzenders tot nul terug te brengen. Dat heeft de minister dinsdag in een debat met de Tweede Kamer gezegd.

 

In de Kamer gaan regelmatig stemmen op om de vergunningplicht voor uitzendbureaus weer in te voeren. Daarvoor pleitte in september ook de tijdelijke Kamercommissie die onderzoek heeft gedaan naar ‘Lessen uit recente arbeidsmigratie’, omdat vreemdelingen vaak worden uitgebuit via malafide uitzendbureaus. Hierin was een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66 vertegenwoordigd.

Eerst registratieplicht proberen
Kamp heeft de oproep van de tijdelijke Kamercommissie overgenomen om het aantal malafide uitzendbureaus tot nul terug te brengen. De minister wil dit eerst proberen met onder meer een registratieplicht voor uitzenders. Staan uitzendbureaus niet in het zogeheten Handelsregister, dan krijgen zij een forse boete. Dat geldt ook voor bedrijven die via hen personeel inhuren.

Team 
Verder zei de minister dat een speciaal team op zijn ministerie is samengesteld om de malafide praktijken, zoals uitbuiting, mensenhandel en belastingontduiking, directer aan te pakken. Daarbij wordt volgens hem ook samengewerkt met brancheorganisaties, omdat bonafide uitzenders last hebben van oneerlijke concurrentie.

Busjes controleren 
“Op het moment dat bekend is dat in een stad als Den Haag in een wijk op de hoek van een straat ’s ochtends altijd mensen staan te wachten die met ’06-busjes’ naar het Westland worden gereden om daar te gaan werken, zetten we de straat af en gaan we kijken wie in die busjes zitten”, aldus Kamp.

Stimuleren werkgevers 
Werkgevers worden ook via een akkoord tussen de branche en de Belastingdienst gestimuleerd te kiezen voor gecertificeerde uitzendbureaus. De inlener kan hierbij op een geblokkeerde rekening premies en loonbelastingen storten, zodat hij is ingedekt tegen fraude.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

Reageer