Marktmonitor ABU: Eerste periode 2024 teleurstellend

0

Na de hoopgevende laatste periode van 2023 werd met veel belangstelling uitgekeken naar de eerste periode van 2024. Met een flinke daling van het aantal uitzenduren en een gelijkblijvende omzet in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, mogen de resultaten een teleurstelling worden genoemd. 

In periode 1 daalde het aantal uren met 8% en de omzet bleef gelijk met 0% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Omdat deze periode één werkbare dag minder telde dan dezelfde periode vorig jaar, is er een correctie toegepast.

De ontwikkelingen per sector

In de eerste periode van 2023 daalde het aantal uren in de Administratieve sector nog met 32%. Die daling is nu vrijwel gehalveerd tot 18%. Echter, de daling blijft zeer fors. Ook de omzetdaling van 8% valt tegen. Zeker als dit vergeleken wordt met periode 13 van 2023. Toen was de daling slechts 2,5%.

De Industriële sector presteert het beste van de drie sectoren waarover gerapporteerd wordt. Het aantal uren daalt er ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar weliswaar met 4%. Dit wordt echter gecompenseerd door hogere tarieven. De omzet in de sector Industrie stijgt daardoor met 5%. Alleen in periode 13 was de groei in het afgelopen jaar hoger.

Sinds periode 7 van 2023 steeg de omzet in de sector Techniek. In december zelfs nog met bijna 10%. Die groei valt in de eerste periode van 2024 terug naar 0,4%. Het aantal uren daalde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 8%. Ten opzichte van het eerste half jaar, zie ook de grafiek hieronder, daalt het aantal uren wel minder hard.

Over Auteur

Reageer