Mogelijkheid tot het aanvragen van een nieuwe werkvergunning voor asielzoekers

0
Sinds 29 november 2023 mogen asielzoekers langer dan 24 weken per jaar werken in Nederland. Op die dag deed de Raad van State uitspraak over de 24-weken-eis, die in strijd bleek met de Europese Opvangrichtlijn. Werkt er nu een asielzoeker voor je met een lopende vergunning, dan kun je misschien een nieuwe vergunning aanvragen.

24-weken-eis geschrapt

Vanuit UWV is verheugd gereageerd op het schrappen van de 24-weken-eis. “Deze uitspraak maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om een asielzoeker in dienst te nemen”, legt Liesbeth van Amersfoort, business adviseur bij UWV werkbedrijf/Arbeidsjuridische dienstverlening en expert op het dossier arbeidsmigratie, uit. Ze vervolgt: “Statushouders (asielzoekers die een aanvraag tot asiel indienden, en deze aanvraag toegekend hebben gekregen) hebben veel moeite om een plekje op de arbeidsmarkt te verwerven. Het is fijn als je dan al tijdens de asielprocedure meer kan werken, en je een inkomen en een dagbesteding hebt. Bovendien zijn er natuurlijk flinke tekorten op de arbeidsmarkt.”

Nieuwe vergunning aanvragen?

UWV is dus positief over het schrappen van de 24-weken-eis en informeert werkgevers over een mogelijkheid om een nieuwe vergunning aan te vragen. De werkvergunning van een asielzoeker mag nu gelden voor de maximale duur van het Vreemdelingen Identiteitsbewijs (W-document). Als het W-document langer geldig is dan de huidige werkvergunning, kun je dus een nieuwe werkvergunning aanvragen. Dit doe je via het werkgeversportaal. De nieuwe vergunning kan dan aansluiten op de eerder verleende vergunning. Er zit geen wachttijd tussen de 2 vergunningen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer