De vraag naar gedetacheerden neemt af. De omzet van detacheringsbureaus per werkbare dag daalde in het tweede kwartaal met 5,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN).
Onderliggend ziet de VvDN dat het aantal gedetacheerden met 8,5 procent is gedaald. Van hen is het aantal gedetacheerden in vaste dienst (met een contract voor onbepaalde tijd) gestegen tot bijna 74 procent. Detacheerders blijven personeel aannemen, al groeit de zogenoemde leegloop (gedetacheerden die zonder opdracht zitten) met 0,7 procentpunt: van 5,2 naar 5,9 procent). Ze verwachten op den duur weer een aantrekkende markt.
“Ondanks tariefstijgingen, en een stijging van de gemiddelde omzet per fte ten opzichte van vorig jaar, zijn er uitdagingen”, zegt VvDN-bestuurslid Fred Boevé. “Geopolitieke spanningen en bewuste terughoudendheid bij bedrijven spelen een rol. Opdrachten worden korter, en de tijd tussen opdrachten langer. Bovendien verleiden organisaties gedetacheerden steeds vaker om in vaste dienst te treden. Nu, maar ook het komend halfjaar zal uitdagend zijn voor detacheerders. Hoe je het ook wendt of keert het zijn moeilijkere tijden aan het worden.”
Daling (en groei) per vakgebied
Volgens de MarktMonitor liet nagenoeg ieder vakgebied het afgelopen kwartaal een omzetdaling per werkdag zien. Medisch en Marketing zijn met -16 procent en -11 procent de grootste dalers. ICT en Inkoop en Logistiek daalden met 10 procent. De VvDN ziet dat de rem wordt gezet op grote IT-projecten.
Lees ook: Inhuur externen kost overheid en bedrijfsleven jaarlijks miljarden te veel
Toch zijn er ook stijgers. In het vakgebied sociaal domein steeg de omzet per werkdag met 10 procent en binnen secretarieel werk was er zelfs een stijging van 24 procent. Dit vakgebied heeft echter een beperkte invloed op de totale omzet van de sector.
Jaren van stijging
In het eerste kwartaal daalde de omzet van detacheerders voor het eerst in drie jaar. Ook toen steeg het aandeel medewerkers in vaste dienst juist, waarbij de detacheerders de leegloop accepteren in afwachting van een aantrekkende markt. Daar wachten ze dus nog steeds op.
Sinds 2017 steeg de jaarlijkse omzet van Nederlandse detacheerders van 6 miljard naar circa 10 miljard euro, meldde de VvDN eerder dit jaar. In dat licht is het begrijpelijk dat er nog geen alarmbellen afgaan en dat detacheerders optimistisch kiezen voor het aannemen van nieuw personeel.
Lees ook het interview met VvDN-voorzitter Edwin van den Elst: ‘In 2024 hebben wij detacheerders onze eigen cao, houd me daaraan’