Ondernemers beschermen tegen acquisitiefraude

0

SP en VVD willen de wet aanpassen zodat acquisitiefraude harder kan worden aangepakt.

Veel bedrijven in het midden- en kleinbedrijf krijgen te maken met deze manier van fraude, waarbij zij diensten en aanbiedingen opgedrongen krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door een naamsvermelding die wordt verkocht op een site of een gids die vrijwel niemand leest. Naar schatting van het Steunpunt Acquisitiefraude  levert dit voor bedrijven in het MKB een schadepost van 400 miljoen euro per jaar op.

De SP en de VVD willen paal en perk stellen aan de fraude. De handelwijze moet strafbaar worden en de contracten die de aanbieders overleggen, moeten veel duidelijker zijn. Nu staat er te veel in wel heel kleine lettertjes. Daarbij zijn de aanbiedingspraktijken erg geraffineerd.

De politiek heeft al jaren zorg over deze praktijken, temeer omdat ondernemers hierin niet dezelfde rechten hebben als gewone consumenten. Het kan nu alleen nog maar via de civiele rechter worden aangepakt. Er wordt volgens Tweede Kamerlid Gesthuizen (SP) te gemakkelijk van uitgegaan dat ondernemers toch zelf maar wijzer moeten wezen. Maar de misleiding treft juist vaak eenmanszaakjes van mensen die al hun handen vol hebben.

(c) ANP 2013 / NOS

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer