Prinsjesdag 2024: Dit zijn de belangrijkste maatregelen

1

De meeste mensen gaan er volgend jaar financieel op vooruit, volgens de Miljoenennota en het Belastingplan 2025, gepresenteerd door minister Heinen en staatssecretaris Idsinga vandaag. Werken gaat meer lonen door verlaging van de inkomstenbelasting. Door de koopkrachtmaatregelen moet worden voorkomen dat de armoede stijgt. De budgettaire kaders zijn vastgesteld en uitgesproken. Wij geven je een overzicht.

Op deze Prinsjesdag, 17 september 2024, presenteerde het kabinet de Miljoenennota. Enkele belangrijke maatregelen voor de flexbranche staan hieronder uitgelicht:

Nieuwe belastingschijf

Er komt een nieuwe belastingschijf waardoor over het eerste deel van het inkomen minder belasting is verschuldigd. Niet alleen voor mensen met lagere inkomens, maar ook met hogere inkomens heeft dit voordelen. De eerste schijf wordt opgeknipt: over het eerste deel van het inkomen, 38.441 euro per jaar, wordt 35,82 procent betaald. Over het tweede deel, 38.441 tot 76.816 euro, wordt 37,48 procent betaald.

Heffingskorting omlaag

Tegelijkertijd gaat de algemene heffingskorting omlaag. Die wordt vooral voor de lagere inkomens beperkt, voor de hoge middeninkomens gaat deze korting juist iets omhoog. Met beide maatregelen levert dit werkenden een lastenverlicht op van 4,5 miljard euro. Dit zorgt ervoor dat zij er volgend jaar 0,7 procent in koopkracht op vooruit gaan.

Lees ook: CNV bang dat werkenden opdraaien voor kabinetsplannen

Huishoudens onder sociaal minimum krijgen AHK uitbetaald

Het kabinet stelt voor om het recht op uitbetaling van de algemene heffingskorting (AHK) weer uit te breiden, maar wel pas vanaf 2028. Het voorstel geldt voor een kleine groep huishoudens die door een samenloop van regelingen onder het sociaal minimum (de bijstandsnorm) uitkomen.

Mkb winstvrijstelling omlaag

Vanaf 2025 gaat de mkb-winstvrijstelling voor kleine en middelgrote ondernemingen omlaag. In 2025 mag je 12,70 procent mkb-winstvrijstelling van de winst aftrekken. In 2024 is dit nog 13,31 procent. Hierdoor betaal je meer belasting over de winst die je hebt gemaakt. Het kabinet compenseert lage inkomens deels door de huurtoeslag en het kindgebonden budget te verhogen.

Aanpassingen 30 procent regeling voor werknemers uit het buitenland

Vanaf 1 januari 2027 wil het kabinet de 30 procent regeling voor werknemers uit het buitenland aangepast hebben. Het voorstel bestaat uit twee maatregelen:

Het kabinet wil dat expats die voldoen aan de voorwaarden vanaf 2027 belastingvrij een vergoeding kunnen krijgen, tot maximaal 27 procent van hun belaste loon. In 2025 en 2026 geldt een maximaal percentage van 30 procent. Expats die vijf jaar die regeling gebruiken, hebben meer belastingvoordeel dan met de regels die nu gelden.

Vanaf 2027 wil het kabinet de inkomensnorm binnen de 30 procent regeling verhogen van 46.107 naar 50.436 euro. Voor expats onder de 30 jaar met een mastergraad van 35.048 naar 38.388 euro. Het kabinet zal deze bedragen de komende jaren indexeren. Met deze maatregel komen vanaf 2027 minder expats in aanmerking voor de regeling.

Voor expats die voor 1 januari 2024 zijn begonnen, blijft vijf jaar lang het percentage van 30 procent gelden, inclusief de huidige inkomensnorm. De regel geldt dus alleen voor expats die 1 januari 2024 of later zijn begonnen.

🎉 Exclusieve Prinsjesdag-korting! 
Schrijf je van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 september in 
en profiteer van onze speciale kortingsactie! 
Grijp deze unieke kans om jouw organisatie klaar te stomen voor de toekomst!

Verlaging energiebelasting en accijns op benzine verlengd

De prijs van de energiebelasting op aardgas wordt verlaagd. Iedereen betaalt hierdoor 29 euro minder belasting in 2025. Ook wordt de huidige accijnsverlaging op benzine, diesel en LPG met 1 jaar verlengd en wordt er geen inflatiecorrectie op deze accijns toegepast. De accijns blijven 0,79 euro voor benzine, 0,52 euro voor diesel en 19 euro voor LPG, net als in 2024.

Aangepaste regels bedrijfsoverdracht

Er komen aangepaste regels voor de belasting op bedrijfsoverdracht (bedrijfsopvolgingsregeling) en de doorschuifregeling aanmerkelijk belang (DSR ab). Hierdoor wordt deze regeling eenvoudiger. Vanaf 1 januari 2025 wordt de bezits- en voortzettingseis verlaagd van 5 naar 3 jaar. Ondernemers hebben dan eerder meer flexibiliteit in de bedrijfsvoering zonder het recht op de BOR te verliezen.

Lees ook: Wat betekent het regeerprogramma voor ondernemers?

Over Auteur

Redacteur Flexmarkt

1 reactie

  1. Ron van den Burg op

    Bestr mevrouw Muis,

    U schrijft “zzp’ers en mkb’ers met een eenmanszaak of vof”. Heeft u ook imformatie over zzp’ers met een eenmans-b.v.? Zogenaamde dga’s?
    Voor fiscaal recht zijn dga’s medewerkers met een arbeidsovereenkomst, maar voor civiel recht zijn het ondernemers als ze hun persoonlijke arbeid als dienst aan opdrachtgevers leveren. En civiel recht is sterker dan fiscaal recht.

    Dit type zzp’er (zoals ICT professionals) is ook geïnteresseerd in de koopkrachteffecten van de regeringsplannen.

Reageer