Het regeerprogramma van kabinet Schoof schetst de grote lijnen voor de komende vier jaar, met details die vandaag, op Prinsjesdag, volgen. Wat betekent het programma voor ondernemers?
Specifieke details, zoals aanpassingen in fiscale regelingen en subsidies, worden op Prinsjesdag gepresenteerd.
Financieringsmogelijkheden
Het kabinet zet in op betere financieringsmogelijkheden voor mkb-ondernemers, onder meer via de Financieringshub die eind dit jaar verschijnt, waarmee mkb-ondernemers makkelijker financiering vinden. Ook wordt de samenwerking binnen het Nationaal Convenant MKB-financiering voortgezet om een optimaal financieringsklimaat te creëren, met partners zoals banken, MKB-NL, en Qredits.
Stabiel en voorspelbaar beleid
Het kabinet zet in op een voorspelbaar beleid voor ondernemers en wil daarom afblijven van subsidieregelingen. Zo staat er in het regeerprogramma: “Dit kabinet staat voor stabiel en voorspelbaar fiscaal beleid, bijvoorbeeld als het gaat om het reguliere vennootschapsbelastingtarief (vpb), een voldoende aantrekkelijke fiscale kenniswerkingsregeling, de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Innovatiebox.
Lees ook: Nederlandse bedrijven verwachten geen fiscale meevallers tijdens Prinsjesdag 2024
Derde tarief inkomstenbelasting
De derde schijf in de inkomstenbelasting wordt opnieuw ingevoerd. Het kabinet wil armoede en kinderarmoede verminderen, de belastingdruk verlagen en middeninkomens laten profiteren. Dit gebeurt door een extra belastingtarief toe te voegen en het tarief in de eerste schijf te verlagen. De precieze grens en het tarief worden op dinsdag bekendgemaakt.
Druk verminderen
Ook kabinet Schoof wil de regeldruk voor ondernemers verminderen. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) wordt verplicht vroegtijdig geraadpleegd bij nieuwe maatregelen en nieuwe regels moeten de scherpere Bedrijfseffectentoets (BET) doorstaan. Een wetsvoorstel hiervoor wordt dit najaar ingediend en zou in 2025 van kracht moeten worden. Het kabinet streeft ernaar dat ATR-adviezen zwaar meewegen. Daarnaast wordt de regeldruk van toezichthouders aangepakt, onder meer door risicogebaseerd toezicht, duidelijkere regels, en betere informatie-uitwisseling.
Algemene heffingskorting omlaag
De algemene heffingskorting daalt. Hierdoor stijgt de belastingafdracht. Het kabinet kiest hiervoor om ervoor te zorgen dat de lasten over de hele breedte van werkend Nederland wordt verlicht en de koopkracht van mensen stijgt. Naarmate het brutoloon stijgt, zal de heffingskorting dalen. Vooral lagere inkomens zullen dan meer nettoloon overhouden.
Hervormingen
Het kabinet wil fiscale hervormingen doorvoeren om het stelstel eenvoudiger te maken en de marginale druk te verlagen. Ze willen terugvorderingen zo veel mogelijk voorkomen en de rechten en plichten van werknemers duidelijker maken, want dan weet je waar je aan toe bent. Dat vereist onder andere een bredere toepassing van belastingschijven en minder beleid sturen via heffingskortingen.
🎉 Exclusieve Prinsjesdag-korting! Schrijf je van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 september in en profiteer van onze speciale kortingsactie! Grijp deze unieke kans om jouw organisatie klaar te stomen voor de toekomst en blijf de concurrentie een stap voor!