PvdA: einde aan schijnconstructie Polen

1

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher moet zo snel mogelijk een einde maken aan mogelijke schijnconstructies om Poolse arbeiders goedkoper in de Nederlandse tuinbouw te laten werken. Dat stelt PvdA-Kamerlid John Kerstens in vragen die hij zaterdag aan de minister heeft gesteld.

 

Het gaat mogelijk om een constructie waarbij Polen hier werken voor een laag loon, aangevuld met een in Nederland onbelaste onkostenvergoeding. Volgens Kerstens betekent dit een inbreuk op het uitgangspunt dat voor gelijk werk gelijk loon wordt betaald. Het gevolg is oneerlijke concurrentie en mogelijk verdringing op de arbeidsmarkt.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma roept Asscher op in deze zaak net zo hard stelling te nemen als tegen onderbetaalde werknemers in de champignonteelt. Heerma noemt de constructie onwenselijk, met alleen malafide uitzendbureaus als winnaars. De verliezers zijn de Poolse arbeiders, andere werkgevers, Nederlanders die werk uit handen wordt genomen en de staat die belastinginkomsten misloopt.

Mocht de constructie wettelijk zijn toegestaan, dan is het aan Asscher deze maas in de wet te dichten, vindt Heerma.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Kijk deze constructie wordt veel gebruikt door grote bedrijven want je moet er wel de kennis van Europese wetgeving weten. maar dit is wel strikt legaal en volgens mij kan je daar niets aan doen. Maar nu horen vele bedrijven van iets wat ze nog niet wisten. Wordt dit dus niet verboden en volgens mij kan dit niet zullen veel bedrijven dit gaan doen. Waarom niet??

Reageer