Randstad boekt meer winst op lagere omzet

0

Randstad heeft in het tweede kwartaal aanzienlijk meer winst geboekt, op een omzet die opnieuw lager was dan een jaar eerder.

Dat maakte het uitzendconcern donderdag bekend.

Randstad zag de omzet in het tweede kwartaal met 5 procent dalen tot 4,1 miljard euro. De nettowinst ging daarbij van 36,5 miljoen naar 63,1 miljoen euro. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) verbeterde met 8 procent tot 146,2 miljoen euro.

Ook de Amerikaanse ManpowerGroup, die vorige week haar cijfers bekend maakte, had in het tweede kwartaal te maken met een dalende omzet en stijgende winst.

Door de moeilijke economische omstandigheden liep de omzet bij Randstad op alle belangrijke markten terug. De meeste omzet behaalt Randstad in de Verenigde Staten (23 procent van de omzet), Frankrijk (18 procent) en Nederland (16 procent). In de Verenigde Staten liep de omzet met 3 procent terug, terwijl in Frankrijk sprake was van een krimp met 13 procent. In Nederland daalden de opbrengsten met 4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012. De totale omzet in Nederland kwam uit op 669,8 miljoen euro. Volgens Randstad nam het tempo van de achteruitgang gedurende het kwartaal af.

Omzetontwikkeling Randstad wereldwijd per kwartaal

In het derde kwartaal is sprake van een stabiele trend. ‘De cijfers in juli weerspiegelen de ontwikkelingen in juni. Juli zou in ieder geval niet minder moeten zijn dan juni,’ zei financieel directeur Robert Jan van de Kraats tegen het ANP.

‘Het was geen slecht kwartaal,’ concludeerde Van de Kraats. ‘Er zijn weer wat regio’s op positief terrein gekomen, met name voor Spanje is dat best bijzonder. Daarnaast blijven Japan en Latijns-Amerika groeien. Frankrijk blijft echter negatief en ook in Nederland zien we nog geen herstel.’

Randstad probeert met besparingen de gevolgen van de dalende omzetten te beperken. De kosten lagen in het tweede kwartaal 7 procent lager dan een jaar eerder. Op jaarbasis liepen de bezuinigingen op tot 142 miljoen euro, terwijl het bedrijf eerder aangaf te streven naar besparingen van 70 tot 100 miljoen euro per jaar. Als de economie niet verder herstelt, zullen er geleidelijk meer maatregelen worden genomen om de winstgevendheid te verbeteren, stelde Randstad.

Randstad kan een economische verslechtering zonder gedwongen ontslagen met het verloop van personeel opvangen. ‘Er staat geen reorganisatie op stapel,’ aldus Van de Kraats.

Eerste halfjaar

Met het tweede kwartaal is ook het eerste halfjaar van 2013 afgerond. In de eerste zes maanden van dit jaar behaalde Randstad een omzet van 7,9 miljard euro. Dit is een daling van 6 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2012. De nettowinst steeg met 42 procent naar 92,8 miljoen euro.

(c) ANP 2013 / Randstad

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer