Randstad ziet stabilisering uitzendmarkt

0

Uitzendconcern Randstad heeft de winst en omzet door de wereldwijde recessie ook in het laatste kwartaal van vorig jaar aanzienlijk zien teruglopen. Het bedrijf ziet de markt echter langzaam stabiliseren, zo bleek donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Randstad haalde in de laatste drie maanden van vorig jaar een omzet van 3,18 miljard euro. Dat was 20 procent minder dan een jaar eerder, en iets minder dan de analistenverwachting van 3,19 miljard euro. Het operationele resultaat (onderliggende ebita) nam met 40 procent af tot 106,1 miljoen euro.

Volgens topman Ben Noteboom tekent zich echter een herstel van de uitzendmarkt af. ‘Als het herstel doorzet, zouden we het heel goed moeten kunnen doen’, voorspelde hij in een verklaring. ‘We zien de komende kwartalen met groeiend vertrouwen tegemoet.’

Randstad zag de omzet per werkdag in het laatste kwartaal met 18 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar. In de eerste weken van dit jaar bedroeg die daling nog maar 5 procent. Vooral in Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië trekt de uitzendmarkt weer aan, stelde het bedrijf.

Over heel 2009 nam de omzet van het concern met bijna 5 miljard euro af, tot 12,4 miljard euro. Randstad wist de kosten afgelopen jaar met 22 procent terug te dringen en verminderde de schuldenlast van ruim 1 miljard euro tot 626 miljoen euro. Het operationele resultaat ging vorig jaar ruim 500 miljoen euro achteruit tot 315,7 miljoen euro.

Ondanks het voorzichtige herstel staat de winstmarge nog altijd onder druk, waarschuwde het bedrijf. Om de balans te herstellen stelt Randstad voor geen dividend uit te keren over 2009.

Jaarcijfers Randstad
> Randstad: Winstmarges blijven onder druk

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer