SNCU maakt namen uitzenders nooit bekend

14

De Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten maakt de namen van uitzendbureaus waarnaar zij onderzoek doen nooit bekend.

Vorige week suggereerde een regionale krant dat de SNCU een onderzoek zou starten naar OTTO Work Force door een artikel met de kop ‘SNCU heeft OTTO in het vizier’. ‘Dit is onjuist,’ reageert de SNCU in een persbericht. OTTO Work Force concludeert hieruit dat er geen onderzoek naar hen wordt uitgevoerd, al heeft de SNCU dit niet persoonlijk aan hen laten weten. De SNCU wil hierover geen uitspraken doen tegenover Flexmarkt, omdat namen van uitzenders waarvan meldingen van overtreding zijn ontvangen of waarnaar een onderzoek wordt gedaan nooit bekend worden gemaakt.

Onlangs stuurde Migrada, belangenvereniging voor arbeidsmigranten een brief naar de ABU, SNCU en SNA met het verzoek onderzoek te doen naar OTTO Work Force. Aanleiding was een uitzending van onderzoeksprogramma Argos op Radio 1, waarin een negatief beeld werd geschetst van de Limburgse uitzendorganisatie.

De SNCU laat weten dat alle meldingen, signalen en media van alle uitzendbureaus altijd zeer serieus worden bekeken. Pas als deze voldoende aanleiding geven, wordt er een onderzoek gestart. Naar welke uitzendbureaus de SNCU onderzoek uitvoert wordt naar de buitenwereld dus niet bekend gemaakt, omdat dit bedrijven onterecht zou kunnen schaden. Als een onderzoek gestart wordt staat namelijk nog niet vast of het bedrijf ook echt de CAO niet naleeft, aldus Peter Loef, directeur van de SNCU.

Een onderzoek begint met het opvragen van informatie bij de uitzendorganisatie in kwestie. De betreffende uitzender zelf is dus wel op de hoogte van het onderzoek. Als het uitzendbureau niet meewerkt aan het onderzoek of de vastgestelde overtreding weigert te herstellen, komt er een vonnis van de Rechtbank. Alleen in deze gevallen wordt ook met de naam van de uitzendorganisatie naar buiten getreden, laat SNCU weten.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

14 reacties

 1. Natuurlijk wordt OTTO niet gecontroleerd. Er gaan zoveel (negatieve) geruchten over OTTO, maar er zal nooit daadwerklijk onderzoek verricht gaan worden. Dat is gewoon het voordeel als je zo groot bent en je voordoet als het braafste jongetje van de klas.

 2. Ik werk zelf in de uitzendbranche en ik kan zeggen dat elk ABU-lid stevig wordt gecontroleerd, soms zelfs tot op het absurde af. Maar zegt wel iets over de eisen waar je aan moet voldoen! Otto is lang niet de grootste, misschien qua arbeidskrachten uit Polen, maar een Randstad, Tempo Team, Manpower etc. zijn vele malen groter. De suggestie dat daarom Otto niet gecontroleerd wordt is in mijn ogen kul. Zoals ik al eerder heb gepost: dat deze partij nu door praktisch iedereen te kakken wordt gezet is in mijn ogen niet juist. Zonder namen te noemen: er zijn partijen bij die veel erger zijn, maar nooit het nieuws halen! Typisch gevalletje van scorebordjournalistiek als je het mij vraagt…

 3. Antoine, ik zou daar maar niet zo stellig over zijn. Ik heb vernomen dat van hun poolse uitzendkrachten via Duitsland (onderkomst Niederrhein) de netto huur direct na een loonbetaling van de salarisrekening wordt afgeboekt. Buiten het blikveld dus van alle Nederlandse inspecties.

 4. Han Vallenduuk op

  Uit Tweets van SNCU en hun directeur van 10 en 21 maart 2011 blijkt dat SNCU bijzonder happig is op meeliften op een zaak die in de publicteit is. Zo is SNCU op “Poolsburo uit uitzending #Nieuwsuur” (zie Twitter) gesprongen. Het ging over champignonteelt. Daarna hadden ze voortgangsoverleg met Arbeidsinspectie. Dat ze hebben aangegeven Otto aan te pakken, zal dus zeer wel mogelijk kunnen zijn. ‘Peter’die schrijft dat ABU-leden tot in het absurde wordt gecontroleerd, moet je met een korrel zou nemen. Wie weet nu zoiets? In het rapport Grenzen Stellen op verzoek van SNCU van 2010 staat dat 80% van de gecontroleerde bedrijven niet lid van ABU en NBBU zijn???!! Dat elk ABU-lid stevig wordt gecontroleerd, wil er bij mij niet in.

 5. Wanneer gaat er eens iemand iets roepen of beter kijken naar Migrada? Hoeveel leden heeft Migrada eigenlijk? Wie betaalt Migrada?

 6. Meneer Vallenduuk hoe staat het met uw acties versus SNCU. Is daar al licht aan het eind van de tunnel te zien? Of lijkt het kansloos?

 7. Vallenduuk, Vallenduuk, waar ken ik die naam van, probeerde die niet in een verleden van die kleine CAO’tjes af te sluiten?

 8. @ Sonja: Flexmarkt lijkt me geen medium om reclame te maken voor een onbeduidende branche-organisatie zonder enig gewicht

 9. @ Antoine. Dat is ook wat ik bedoel, geen reclame maar de waarheid: Migrada wordt betaald door zogenaamde goedbedoelende werkgevers die zich zogenaamd kwetsbaar opstellen en hun werknemers verplicht lid maken van deze club. Vraag me af of werknemers zelf wel weten dat ze lid zijn. Nieuwe gele vakbond?

 10. @Sonja. Les 1: werknemers maak je niet VERPLICHT lid van een bond, dit moet een vrije keuze zijn. Dat is nou juist waar een vakbond voor staat. En mochten de arbeidsmigranten echt hulp nodig hebben dan zou ik ze adviseren om naar bijv. FNV te stappen. Die kunnen tenminste wat voor je betekenen, in tegenstelling tot een roeptoeterclub zoals Migrada

Reageer