Uitzendbureaus aangeklaagd voor stakingsbreking

0

FNV Bondgenoten sleept drie uitzendbureaus voor de rechter wegens stakingsbreking bij vrachtafhandelaar Aviapartner op Schiphol, eerder dit jaar. Dat maakte de vakbond vrijdag bekend.

De uitzendbureaus (Randstad, Labourlink en Werk en ik) hebben volgens FNV extra uitzendkrachten geleverd aan Aviapartner toen het personeel van dat bedrijf eind maart staakte voor betere arbeidsvoorwaarden. Dat is wettelijk niet toegestaan. De inzet van extra personeel had volgens FNV,,grote invloed” op het effect van de staking.


Volgens FNV toont onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ,,overduidelijk” aan dat sprake is geweest van stakingsbreking. ,,Daarmee hebben ze ons en de stakers grote materiële en imagoschade berokkend. We willen deze schade verhalen en stappen naar de rechter”, aldus bestuurder Mari Martens.

Rapport ingetrokken
In het onderzoek concludeert de Inspectie dat er tijdens de staking inderdaad sprake was van een hogere inzet van uitzendkrachten, zonder daar overigens conclusies aan te verbinden. 

Uitzendbureau Randstad zegt verrast te zijn door het rapport van de Inspectie. ‘Het is verplicht om wederhoor toe te passen, voordat ze met zo’n conclusie naar buiten treden. Dat is niet gebeurd,’ aldus een woordvoerder. 

Door het ontbreken van wederhoor heeft de Inspectie besloten om het rapport in te trekken. Waarom er geen wederhoor is toegepast is niet bekend. Het ministerie heeft Randstad alsnog gevraagd om op de constatering in het rapport te reageren. Het uitzendbureau is gestart met een intern onderzoek naar de stakingsbreking. 

Waadi
In de Waadi (Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs) staat dat uitzendbureaus geen personeel ter beschikking mogen stellen aan bedrijven waar gestaakt wordt. Doel hiervan is te voorkomen dat het effect van een staking ondergraven wordt, doordat ingehuurde arbeidskrachten het neergelegde werk overnemen. Dit geldt zowel voor uitzendkrachten die er al werken, zij mogen geen neergelegd werk overnemen, als voor het ter beschikking stellen van nieuwe uitzendkrachten. 

Bron: ANP 

Lees ook: FNV: uitzendbureaus schuldig aan stakingsbreking

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer