Bijna de helft van de uitzendkrachten (47 procent) stroomt na een uitzendperiode door naar een direct dienstverband. 15 procent krijgt een vaste baan, 32 procent treedt in dienst op basis van een tijdelijk contract. Nog eens 17 procent gaat aan de slag in een volgende uitzendbaan.
Dat blijkt uit onderzoek van ABU, de brancheorganisatie van het uitzendwezen, op basis van een analyse van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Bij elkaar betekent dat dat twee derde van de uitzendkrachten na een uitzendperiode aan het werk blijft. De doorstroom is het grootst bij de overheid en de zorg.
De cijfers zijn over 2012, toen ruim 700.000 uitzendkrachten aan het werk waren. Van hen was 18 procent 45 jaar of ouder. In 1994 was dat nog 3 tot 4 procent.Ruim één op de drie uitzendkrachten is allochtoon, waarvan een groot deel (21%) met een niet-westerse achtergrond. Dat maakt duidelijk dat uitzendwerk ook voor deze groep een belangrijke weg naar werk is.
De top vijf sectoren waar uitzendkrachten aan het werk waren, zijn zakelijke dienstverlening (19,6%), industrie (18,3%), vervoer en opslag (8,9%), bouwnijverheid (8,9%) en handel (8,3%).
De Uitzendmonitor is een nieuw onderzoek waarmee alle uitzendkrachten en hun bewegingen op de arbeidsmarkt in beeld worden gebracht op basis van gecombineerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de polisadministratie van UWV.
Bron: ANP/ ABU
Lees ook: ‘Werknemersbedrijf’ dicht kloof tussen vast en flex’