Asscher pakt ontduiken minimumloon aan

2

Om ontduiking van het wettelijk minimumloon tegen te gaan, mag het salaris voortaan niet meer volledig contant worden uitbetaald. Vanaf 1 januari volgend jaar moet minimaal een salarisgedeelte dat gelijk is aan het minimumloon giraal worden overgemaakt. Werkgevers mogen ook ziektekostenpremies en dergelijke niet meer verrekenen met het minimumloon.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. De maatregelen passen in het beleid van Asscher om constructies tegen te gaan waarmee de regels voor de arbeidsmarkt worden ontweken. Asscher wil ook de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) meer bevoegdheden geven om de regels te handhaven.

Onkruid van de arbeidsmarkt
Het aanpakken van schijnconstructies is een topprioriteit van Asscher. ,,Fatsoenlijk werk is in ons land niet altijd een vanzelfsprekendheid. Schijnconstructies zijn het onkruid van onze arbeidsmarkt en een klap in het gezicht van hardwerkende werknemers en eerlijke ondernemers. De concurrentie met China zullen we nooit winnen op loonkosten, wel op slimheid en toegevoegde waarde, dat moet het doel zijn.”

Vakcentrale FNV reageert positief. ,,Deze wet kan oplossingen brengen voor heel veel medewerkers in de uitzendsector, in de bouw, en in al die andere sectoren waar schijnconstructies en gesjoemel met onderaannemers aan de orde van de dag zijn.” De werknemersorganisatie gaat er wel op toezien dat de wet ook echt mogelijk maakt dat opdrachtgevers aansprakelijk kunnen worden gesteld als zij hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Bron: ANP 

Lees ook: Verhoging minimumloon per 1 juli 2014

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. Dit gaat betekenen dat er de mensen weer onverzekerd gaan worden. Want je kan niet elke dag controleren als werkgever of mensen wel hun premie betalen. Uitzendorganisaties krijgen geen huur binnen van hun uitzendkrachten dus huisje melken gaat dan nog meer gebeuren. Is die Asscher echt zo simpel. Hij gaat meer kapot maken als die lief is. We hebben het in Nederland op dit moment best wel goed geregeld. natuurlijk kan er verbeterd worden maar niet op deze manier.

  2. Ik ben het volledig met P Bleker eens. Er kan zeker iets verbeterd worden maar niet op deze manier. Onverzekerd is dan aan de orde van de dag wat gaat resulteren in o.a. loonbeslagen en zieke medewerkers die langer ziek zijn omdat ze nergens naar toe willen / kunnen. Op dit moment is het bij de meeste uitzendorganisaties ( met buitenlandse uitzendkrachten ) collectief geregeld en dit werkt prima. de premies liggen vast bij de zorgverzekeraars en dit 1 op 1 doorberekenen is toch geen enkel probleem? Prima dat mensen zelfstandig kunnen wonen maar er zijn genoeg uitzendkrachten die hier echt alleen komen om geld te verdienen en die willen niet zelf een huis huren. Nu worden ze straks aangewezen op huisjesmelkers, onveilige situaties en is de sociale controle verdwenen. Volgens mij slaat Asscher volledig door en kan hij beter eens in de praktijk kijken hoe alles geregeld is i.p.v. alles van achter zijn bureau te regelen.

Reageer