‘Wonderlijk dat alleen UWV ambtenaren aan baan gaat helpen’

8

ABU-directeur Aart van der Gaag van het ‘een tikkeltje wonderlijk’ dat alleen de UWV de klus op zich gaat nemen om overtollige ambtenaren aan het werk te helpen.

Gisteren werd bekend dat minister Donner het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in de arm heeft genomen om de duizenden rijksambtenaren die hun werk gaan verliezen door de bezuinigingen, van ‘werk naar werk’ te begeleiden. De bewindsman sloot afgelopen een convenant met het UWV.
"Het klinkt een tikkeltje wonderlijk dat deze klus exclusief bij het UWV terecht zou komen", aldus ABU-directeur Aart van der Gaag gisteren op BNR-radio.

Te veel hooi op de vork? 
Van der Gaag vraagt zich af of het UWV de klus wel aan kan. "Bij de afbouw van het UWV gaan per 1 januari 900 mensen uit, en per 1 januari 2013 nog eens 1400 mensen extra. Er blijven dus niet veel mensen over die dit soort werk kunnen doen. Dat zou in de private wereld moeten zitten. Het credo van het UWV zelf is; privaat wat kan en publiek wat moet."

UWV minder private dienst
De ABU-directeur zegt in het BNR-interview dat voorkeur voor de uitzendsector uit zou moeten gaan omdat deze 1,4 miljoen plaatsingen per jaar bewerkstelligt. Daar komt volgens hem bij dat het UWV “veel minder dienst naar het bedrijfsleven heeft dan de uitzendsector”.

Detacheren
Van der Gaag zei eergisteren toevallig nog op het ministerie van Binnenlandse Zaken geweest te zijn om een praatje te geven over de mogelijkheden die uitzendbureaus kunnen bieden om overtollig personeel te detacheren.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

8 reacties

 1. Beter dat het UWV dit zelf gaat doen dan weer 30 “bevriende” zgn. reintegratiebureau’s. Als bekend wordt dat hier ook commerciele bureau’s voor worden ingeschakeld dan nemen er weer een paar UWV’ers ontslag om zo een bureau te beginnen….

 2. Misvatting over re-integratiebureaus: wij krijgen pas betaald na uitplaatsing en maken daarbij o.a. gebruik van de diensten van uitzendbureaus.
  Desalniettemin, zet UWv nagenoeg niets meer extern uit.

 3. Ik vraag mij af wat UWV werkbedrijf voor toegevoegde waarde heeft voor de boventallige ambtenaar. Dienstverlening is alleen maar achteruit gegaan en wordt nog soberder. Wanneer UWV WERKbedrijf gaat schermen met haar plaatsingscijfers van: 360.000 mensen aan het werk geholpen, zijn dit geen eerlijke cijfers aangezien UWV WERKbedrijf bij uitschrijving van mensen uit haar bestand elke keer een streepje zet als plaatsing. Hierbij maakt het niet uit wanneer een client 1 uur heeft gewerkt voor bijv. een uitzendbureau of fulltime. Het aantal concrete plaatsingen van mensen naar werk die echt door tussenkomst van UWV zijn gerealiseerd ligt heel erg ver beneden deze 360.000.
  De boventallige ambtenaren verwachten mogelijk veel van de begeleiding door UWV Werkbedrijf maar zullen van een koude kermis thuiskomen. Donner heeft dit convenant alleen maar gesloten i.v.m. het kostenaspect. Inschakelen van UWV werkbedrijf brengt namelijk geen extra kosten met zich mee.

  reactie op uitzender: vrees jij misschien voor je eigen baantje/heb jij zelf misschien te weinig plaatsingen.
  reactie op uwv medewerker: als ex-uwv’r
  je hebt gelijk

  stelling: ook de ambtenaar wordt het “kind” van de rekening

 4. @anoniem,

  Ik vrees nergens voor en haal mijn omzetten wel, echter mijn omzet bestaat iig volledig uit commercieel gegenereerde gelden, niet uit subsidies.

  Wij maken slechts gebruik van welwillende kandidaten en eigen kapitaal.

 5. In reactie op de stelling…iets met kind van de rekening….

  Hier begint alweer de “slachtofferrol”, iets wat in Nederland eerder regel dan uitzondering begint te worden. Hier is niemand slachtoffer, helaas zijn er bezuinigingen nodig, deal with it, alle archiefmedewerkers en overige lapzwansen verplichten al het beschikbare aan te pakken.

  Deze mensen hebben zichzelf buiten spel gezet door bij de overheid te gaan werken en daar gewend te raken aan weinig tot niets presteren tegen een prima salaris. Dat ze hier in het echte (lees bedrijfsleven) leven niet mee weg komen is hun eigen probleem….dat hier straks weer voor miljoenen aan subsidies, omscholingen etc. voor nodig is DAT is het kind van de rekening.

  Ik hoor uit eerste hand hoe zaken geregeld zijn bij overheid, gemeente belastingdienst etc…. het is echt waar het is overal hetzelfde…

 6. uitzender: behoorlijlk generaliserende uitspraken !!! maar alla.

  Het gaat mij niet om de met ontslag bedreigede anbtenaren. Het gaat mij om de dienstverlening die UWV Werkbedrijf kan bieden en dat is weinig tot niets.
  Dus is het uiteindelijk toch verwonderlijk dat alleen UWV deze ambtenaren aan een baan moeten helpen ( Helpen tussen hele grote aanhalingstekens)

Reageer