Advies SER is erkenning voor zzp’er

0

Zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp’ers) voelen zich erkend door het advies dat de Sociaal Economische Raad (SER) vrijdag aan het kabinet uitbrengt over de positie van zzp’ers.

"Dit advies biedt helderheid. Een einde aan de onzekerheid", zei Esther Raats die de zelfstandige ondernemers in de SER vertegenwoordigt.

Het vorige kabinet had de SER om advies gevraagd over de opkomst van zzp’ers. De regering van oud-premier Jan Peter Balkenende wilde weten of er aanpassingen in het sociale stelsel nodig zijn.

De SER pleit voor een paar kleine aanpassingen. Zo moet een zelfstandige zich kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en moeten er betere mogelijkheden zijn om pensioen op te bouwen. Maar een fundamentele herziening van het sociale stelsel is niet nodig, concludeert de SER.

Omdat de juridische positie van zzp’ers niet helemaal duidelijk was, heeft de SER ook een definitie van de zzp’er opgesteld: iemand die voor de inkomstenbelasting als ondernemer telt en geen personeel in dienst heeft. Volgens deze definitie telt Nederland nu 675.000 zzp’ers. Hun aantal is in vijftien jaar gestegen van ruim 6 tot meer dan 8 procent van de beroepsbevolking.

Zzp’ers voelen zich door de definitie erkend als ondernemer, aldus Raats: "Het is voor ons niets nieuws, maar wel een belangrijke maatschappelijke vaststelling." Ook Linde Gonggrijp van vakbond FNV Zelfstandigen spreekt van een erkenning. "Maar dit is natuurlijk nog maar het begin."

Dit is het eerste SER-advies voor het nieuwe kabinet. Eind september bracht de raad het ontwerp van het advies al naar buiten. Vrijdag stemden de SER-leden in met het advies.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer