Amsterdam overweegt flexibele bijstand voor flexkrachten

1

De GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Amsterdam wil ervoor zorgen dat flexkrachten in de hoofdstad die onder het minimumloon zitten, aanspraak kunnen maken op een bijstandsuitkering. Het voorstel wordt deze zomer in de raad behandeld.

Deze bijstandsuitkering voor flexkrachten zou dan ook flexibel zijn, aldus de Amsterdamse stadszender AT5.

Volgens raadslid Jan Hoek van GroenLinks zitten veel flexwerkers in zwaar weer omdat ze nu geen bijstand aanvragen op de momenten dat ze minder verdienen. Ze moeten dan immers voorelke maand dat het minder gaat een nieuwe aanvraag doen, en dat heeft nogal wat voeten in aarde.

Met de flexibele uitkering wil de partij de situatie van de ‘werkende armen’ verbeteren en voorkomen dat ze afglijden door schulden of bijvoorbeeld huurachterstand, aldus dagblad Het Parool. Jan Hoek: “Voor Amsterdammers met een flexcontract zou de bijstand net als de zorgtoeslag moeten werken. Door het gemiddelde inkomen over een jaar te schatten, kan een bedrag aan aanvullende bijstand worden berekend. Na een half jaar of een jaar wordt dan bekeken of de schatting klopte en of er een beetje bij moet of dat er iets moeten worden terugbetaald.”

Het voorstel zal deze zomer worden besproken in de raad. Verantwoordelijk wethouder Freek Ossel zal, volgens AT5, dan ook zijn eigen plannen hieromtrent te berde brengen, maar wijst het voorstel van GroenLinks niet af.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

Reageer