ARAG: standaard huurovereenkomst vaak ‘ongunstig’

0

Doordat zakelijke huurders vaak de inhoud van het huurcontract niet kennen, lopen zij risico op onverwachte hoge kosten. Bovendien ‘vergeten’ veel ondernemers te onderhandelen over het huurcontract.

Dat stelt althans ARAG. Volgens rechtsbijstandverzekeraar en juridisch dienstverlener is ongeveer 90% van de zakelijke huurovereenkomsten gebaseerd op het ROZ-model (Raad onroerende zaken). Dit  type contract is ‘de standaard’ geworden. Het contract is juridisch juist, maar voor de hurende partij in veel gevallen ongunstig, zo meent ARAG. Zij signaleert bovendien dat huurders onbewust veel risico lopen, doordat zij de inhoud van hun contract niet kennen.

Hoge servicekosten
Richard Oonk, senior jurist huurrecht bij ARAG Rechtsbijstand, geeft een voorbeeld. ‘Als je een winkel in een winkelcentrum huurt, betaal je naast huur ook servicekosten. In ruil voor deze kosten zorgt de verhuurder ervoor dat het totale winkelcentrum aantrekkelijk blijft. Wat wij nogal eens zien, is dat er een laag voorschot wordt gevraagd, waardoor het huren van een winkel interessant oogt. In de huurovereenkomst staat dat eens per jaar de afrekening plaatsvindt op basis van de werkelijke uitgaven van de verhuurder. Als je als ondernemer ervan uit bent gegaan dat het voorschot een goede indicatie was voor het eindbedrag, kom je bedrogen uit. En moet je eind van het jaar een flinke som aan je verhuurder nabetalen.’

Huurovereenkomsten onderhandelbaar
Ondernemers weten bovendien evenmin dat ook huurovereenkomsten onderhandelbaar zijn. Richard Oonk: ‘Een gemiste kans, want er is wel degelijk ruimte om op onderdelen te onderhandelen. Daarmee kunnen financiële en juridische problemen voorkomen worden.’

Top 5 huurrecht-zaken bij ARAG

De zaken die bij ARAG binnekomen gaan vooral over de volgende 5 onderdelen van een huurcontract:

  1. Onderhoud/gebreken
  2. Oplevering
  3. Servicekosten
  4. Beëindiging van de huurovereenkomst
  5. Hoogte huurprijs/ verhoging huurprijs


Bron: ARAG


Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer