Een nieuwe benadering van flexibiliteit. Zo beschrijft Please Payroll het onlangs gepresenteerde concept van het werknemersbedrijf. Voor het septembernummer van Flexmarkt verdiepte de redactie zich in dit concept en sprak met Jeu Claes, voorzitter van de Vereniging Payroll Ondernemingen.
De kloof dichten
Een werknemersbedrijf moet de kloof tussen vast en flex dichten, stelde Please Payroll in juni. MKB-bedrijven bieden hun werknemers steeds minder vaak een vast contract, zij willen flexibel zijn om in te kunnen spelen op marktontwikkelingen. Werknemers daarentegen zoeken juist naar baanzekerheid in de vorm van een vast contract.
Werknemers zijn bij een werknemersbedrijf in vaste dienst. Vervolgens worden zij ofwel op projectbasis, ofwel voor langere tijd beschikbaar gesteld aan ondernemingen met een arbeidsbehoefte. Die hebben dus zelf geen flexibel personeel meer in dienst naast hun vaste werknemers. Idealiter heeft een werknemersbedrijf voldoende omvang om voor zijn werknemers alles rondom sociale zekerheid en pensioenopbouw collectief te regelen. Ook begeleidt het zijn werknemers actief van werk naar werk.
Overheidssteun ongewenst
Jeu Claes, voorzitter van de Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) is positief over het idee van Please Payroll maar plaatst ook enkele kanttekeningen. ‘Ik vind dat het werknemersbedrijf te veel steunt op overheden. Zo wordt een financiële compensatie gevraagd voor de tijd dat werknemers nergens kunnen worden geplaatst. Zonder die compensatie is het businessmodel niet sluitend te krijgen.’
Directeur van Please Payroll, Hans van de Ven wil de rol die de overheid in het plan speelt graag verhelderen: ‘Wij bedoelen niet dat de overheid deze bedrijfsvorm zou moeten financieren. Ook niet deels. Maar op dit moment kan er niet worden gestart met dit soort dienstverlening omdat een werknemersbedrijf net zoals alle andere bedrijven gewoon premies aan de overheid moet afdragen ter bekostiging van het ‘sociaal vangnet’ (WW/ZW/WIA).’
‘Het is juist de bedoeling dat het werknemersbedrijf dat vangnet zelf gaat uitvoeren. Dus de overheid zal minimaal moeten toestaan dat een werknemersbedrijf deze premies niet hoeft af te dragen. Als voorwaarde moet de overheid stellen dat een werknemersbedrijf minimaal gecertificeerd moet zijn voor het uitvoeren van deze ‘vangnetwerkzaamheden’ en de overheid zal vervolgens het werknemersbedrijf door regelmatige audits ook moeten toetsen,’ besluit Van de Ven.
Dit webartikel was slechts een voorproefje. In het septembernummer van Flexmarkt verschijnt een uitgebreide analyse van het werknemersbedrijf.