Visie op groeistrategie flexbedrijven: ‘Van olietanker naar speedboot’

0

Voor ondernemers in de flexbranche is een van de grootste uitdagingen om groei op een duurzame manier te realiseren. “Daarvoor hebben bedrijven niet alleen een stabiele organisatie, voldoende opdrachten en professionals nodig, maar zijn ook een sterke cultuur, duidelijke stip op de horizon, gezonde financiële huishouding en de juiste sparringpartner cruciaal,” vertelt Emile Bezemer, medeoprichter van IVY Capital en oud-CEO en ondernemer van onder andere MultiSystems, NEXES en Talent&Pro.

Investeren in human capital-bedrijven/detacheerders, waarin mensen de assets zijn. Daar draait het volgens Emile Bezemer bij IVY Capital om. “Met kapitaal, energie en vertrouwen helpen we ondernemers en managementteams bij het realiseren van hun ambities. We houden van ondernemingen die gerund worden vanuit liefde voor het vak. Waar mensen trots zijn op wat ze doen en ondernemerschap centraal staat. Dat is wat ons drijft.”

Ondernemerschap

IVY Capital is actief in de wereld van private equity, opgericht door Paul Vermaat en Emile Bezemer: ondernemers, investeerders én vrienden. Bezemer: “Ons team werkt elke dag met passie en energie aan de toekomst van onze groei-bedrijven binnen de flexbranche. Met onze ondernemerservaring in human capital begeleiden we HR-bedrijven/detacheerders naar de volgende groeifase. Door als partner intensief naast de ondernemer te gaan staan stimuleren we het ondernemerschap maximaal. Dit zit in ons DNA.” Die ondernemerservaring geldt zeker voor Bezemer. Voor hij startte met IVY Capital was hij CEO en ondernemer van onder andere MultiSystems, NEXES en Talent&Pro.

“We versnellen en begeleiden onze partners proactief, informeel en hands-on bij vraagstukken rondom de operatie, strategie en buy & build. Onze visie is mensen in hun kracht zetten, door de randzaken weg te halen. Ook voegen we financiële expertise toe aan onze partners, omdat dit vaak onvoldoende aanwezig is. Wij maken van de mensen weer speedboot in plaats van olietanker. Een aanpak die zeer succesvol is gebleken bij onze portfoliobedrijven. Momenteel staan twee van onze deelnemingen in de Flexmarkt top 100. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op.”

Uitdagingen in flexmarkt

Bezemer en zijn compagnon zien ondernemers in de flexbranche elke dag worstelen met legio uitdagingen, waaronder het behoud van personeel. “We geloven heel erg in het behoud van mensen. Daar dragen we op alle mogelijke manieren aan bij; van persoonlijke ontwikkeling en het creëren van toffe opdrachten, tot het tastbaar maken van cultuur binnen de organisatie en het creëren van teamgevoel. De achterdeur dichthouden vraagt om de juiste cultuur, ontwikkeltrajecten, salarishuis, HR-cycli en uitdagende projecten voor gedetacheerden.”

Werk aan de winkel

Bezemer signaleert op dit vlak bij veel HR-bedrijven/detacheerders nog veel uitdagingen en werk aan de winkel. Denk aan verouderde of ontbrekende recruitment-, sales- en backofficesystemen, maar ook HR-, Recruitment-, Sales-, Marketing-, IT- en Finance processen die niet op orde zijn en geoptimaliseerd moeten worden. “De Why, How en What zijn daarnaast niet altijd helder, terwijl deze cruciaal zijn voor een duidelijke stip op de horizon, goede arbeidsmarktcommunicatie en salespitch.”

Zeggen is één, doen is een tweede

Bezemer hoort ondernemers vaak zeggen dat hun bedrijf potentie heeft, maar dat het er nog niet uitkomt. Hij weet wel waarom, los van bovenstaande uitdagingen. “Zeggen is één, maar doen een tweede. Durf te investeren! Ik zie vaak dat de financiële risico’s van het ondernemen groei tegenhouden. Bovendien is de afhankelijkheid van de ondernemer, of het managementteam binnen het bedrijf, vaak veel te groot en dominant. Door deze afhankelijkheid, in combinatie met de risico’s, blijft het slechts bij praten over het optimaliseren van de interne organisatie of buy & build, in plaats van het daadwerkelijk realiseren. De uitdaging voor veel ondernemers is daarbij het creëren, binden en boeien van key personeel, terwijl je ook te allen tijde naar buiten gericht moet blijven. De kunst is om een inspirerende en betrouwbare partner te zijn voor zowel je opdrachtgevers, als medewerkers.”

Naast de ondernemer

Als oprichter, CEO en investeerder van uiteenlopende organisaties in de flex-branche heeft Bezemer in de loop der jaren alle ‘learnings’ opgedaan die nodig zijn om als sparringpartner te fungeren voor ondernemers. Of het nu gaat om ‘turn around’ en ‘buy & build’, zoals in zijn tijd (als ondernemer) bij Talent & Pro, over autonome groei (als ondernemer) toen hij CEO was van NEXES & MultiSystems, of over autonome groei en buy & build als investeerder bij onder andere Flextender, Het Onderwijshuis en Loyal Interim.

“Met al deze praktijkervaring zijn wij een sparringpartner die écht naast de ondernemer staat en deze behoedt van fouten bij strategische beslissingen. Wij kennen het klappen van de zweep, de valkuilen die horen bij het groeien naar een volgende fase. We kennen ook de eenzaamheid die komt kijken bij het ondernemerschap; het reilen en zeilen van die ondernemer, het ‘dagelijks op de bok’ moeten zitten, het voorbeeldgedrag dat daarbij hoort.”

“Verder merken we dat ondernemers het prettig vinden om al in een vroeg stadium een gedeelte van hun onderneming te verzilveren en financieel veilig te stellen. Bedrijven die zich bij ons aansluiten, profiteren bovendien van de schaalvoordelen en inkoopvoordelen in combinatie met andere IVY-deelnemingen, van trainingen, opleidingen en leaseauto’s tot recruitmentsystemen, arbodiensten en verzekeringen. Dankzij onze kennis, ervaring en ons netwerk voegen we expertise toe.”

Stabiele basis

“Door onze bedrijven ook te laten focussen op hun interne organisatie, creëren we een stabiele basis. Daarmee bedoel ik processen, recruitmentsystemen, een efficiënt ingericht HR, KPI’s, en ga zo maar door. Cruciaal is daarnaast het uitbreiden van de productmarktcombinaties; het inzetten op horizontale en verticale groei. Verder is het zaak de ‘share of wallet’ bij klanten te vergroten, naast een gezonde klantspreiding. Zo werken wij elke dag samen met onze ondernemers aan de toekomst!”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met IVY Capital. 

Over Auteur

Reageer