De werkvergunning voor EU-onderdanen is onmogelijk in te voeren, zegt migratie-hoogleraar Paul Minderhoud.
‘Introductie tewerkstellingsvergunning voor EU-onderdanen’, vermeldt het verkiezingsprogramma van PVV. Het tegengaan van asiel en arbeidsmigratie is een speerpunt in het programma. De partij hoopt dat met de herinvoering van de werkvergunning voor EU-werknemers het aantal arbeidsmigranten fors zal afnemen. PVV is overigens de enige partij die deze verregaande maatregel in haar verkiezingsprogramma heeft staan.
Vrije verkeer
Maar zo’n vergunning is in de huidige situatie onmogelijk in te voeren, zegt Paul Minderhoud, hoogleraar migratierecht aan de Universiteit Utrecht in dagblad Trouw. “Dan zou je uit de EU moeten stappen”, legt hij uit. De wens om uit de EU te treden, de ‘Nexit’, heeft de PVV met het oog op de coalitieonderhandelingen al in de ijskast gezet. De kans om binnen Europa iets te regelen, is volgens Minderhoud nihil. Het vrije verkeer van werknemers binnen de EU is één van de fundamentele vrijheden, waaraan weinig Europese landen willen tornen.
Belang van internationale werknemers
Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland benadrukte na de verkiezing in een verklaring dat het belang van internationale werknemers in de Nederlandse economie niet mag worden onderschat. “Ondanks onze blijvende inzet op het opleiden en verder ontwikkelen van onbenut arbeidspotentieel in Nederland, blijven internationale werknemers nodig om onze (maak)economie draaiende te kunnen houden. Arbeidsmigratie is onderdeel van onze gezonde handelseconomie.”
Oranje kaart
Om te voorkomen dat Nederland stilvalt, hebben we juist extra vakkrachten nodig uit het buitenland, stelt Frank van Gool, oprichter/directeur van OTTO Work Force, de grootste internationale arbeidsbemiddelaar van Nederland.
Binnen de EU kunnen mensen overal aan de slag, maar dit lost niet de tekorten in cruciale sectoren op, constateert hij. Op de website Het Eerlijke Verhaal pleit hij voor een vakkrachtenregeling – naast de regeling voor kennismigranten – voor mensen van buiten de EU. “De ‘oranje kaart’ wordt verstrekt wanneer arbeidsmigranten aan de slag gaan in belangrijke sectoren en waar personeelstekorten niet binnen Nederland (of de EU) kunnen worden opgelost, zoals de zorg, energietransitie en techniek.”