Aspergeteelster 2,5 jaar cel voor uitbuiting

3

Aspergeteelster José Janssen uit Someren moet 2,5 jaar de gevangenis in voor het uitbuiten van haar Poolse, Roemeense en Portugese werknemers. Een half jaar van haar straf is voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch gisteren besloten.

De werknemers woonden op het bedrijfsterrein. Het onderkomen was ronduit smerig, er was te weinig eten en warm water werd door Janssen vaak afgesloten. Bovendien zou ze te weinig of niet betalen. De officier van justitie eiste 2 weken geleden tijdens de zitting 4 jaar cel, waarvan 1 voorwaardelijk.

Straf
Het is niet voor het eerst dat Janssen een straf krijgt naar aanleiding van de manier waarop ze werkte. Van de Arbeidsinspectie kreeg ze boetes van in totaal 98.750 euro, omdat er in 2009 geen goede administratie van de werk- en rusttijden was en omdat er 23 buitenlanders zonder vergunning werkten. De bestuursrechter besloot in juli van dit jaar dat die boetes terecht waren.

Afpersing of fraude niet bewezen
De straf is lager dan de officier van justitie had geëist, omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de vrouw dwang, geweld of dreiging met geweld gebruikte. Ook is afpersing of fraude niet bewezen.

Agressieve hond
De rechtbank vond onder meer bewezen dat de vrouw een agressieve hond voor de poort zette, zodat de werknemers ’s avonds na 10 uur niet meer van het terrein konden. Ook de lonen lagen ver onder het wettelijk minimumloon en de arbeiders werkten vaak 12 uur per dag, 7 dagen in de week. Bovendien betaalde ze salarissen pas aan het eind van het seizoen, zodat de werknemers volledig afhankelijk waren van haar en zich ,,niet konden onttrekken aan financiële uitbuiting en opgedragen arbeid.’’

Lees ook:

Aspergeteelster: Geen uitbuiting, maar ontwikkelingshulp
Hogere boetes voor onderbetaling personeel

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. Bianca van der Gun op

    Niet gek om ook eens buiten de uitzendbranche te controleren. Er zijn veel meer branches, waar praktijken plaatsvinden, die echt niet kunnen. Kijk eens naar de huisvesting bij veel fruittelers en de uurlonen die daar betaald worden…

Reageer