Daling online vacatureaanbod vlakt af

0

Ook in september zette de daling van het online vacatureaanbod door, zo
blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse barometer van de online
arbeidsmarkt. De index daalde met drie punten (170) aanzienlijk minder dan in
augustus.

Waar het online vacatureaanbod binnen de financiële sector daalde, krabbelde het aanbod in sectoren als onderwijs en de overheid weer op.

‘Als gevolg van de oplaaiende kredietcrisis lijkt het erop dat Nederlandse organisaties voorzichtiger worden in het werven van nieuwe medewerkers’, verklaart Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl, de daling van de index. ‘Kijkend naar de ontwikkelingen in het derde kwartaal zien we een scherpe daling van het online vacatureaanbod. Toch heerst er nog steeds krapte op de arbeidsmarkt getuige ook het laagste werkloosheidscijfer in zes jaar.’

Horeca en toerisme grootste dalers
Het aanhoudende negatieve nieuws resulteerde niet voor alle sectoren in een daling van het online vacatureaanbod. Vooral in de sectoren die minder beïnvloed worden door de economische cycli nam de index behoorlijk toe. De grootste stijger was de sector onderwijs & training, hier nam de index – na een daling van drie maanden – met 13 punten toe. Ook de publieke sector en de gezondheidszorg lieten met 11 punten een aanzienlijke stijging van het online vacatureaanbod zien. De index van de sector financiële dienstverlening daalde in september met 6 punten naar 94, het laagste punt sinds januari 2006. De grootste dalers waren echter de sectoren horeca & toerisme (-14), transport & logistiek (-13) en administratie (-12).

Voorzichtige toename in Drenthe en Noord-Holland
Waar de index in de helft van de provincies bleef dalen lieten Drenthe en Noord-Holland een voorzichtige stijging zien. In beide regio’s steeg de index met 1 punt. In Noord-Holland was deze toename voornamelijk toe te schrijven aan een toename van het aantal online vacatures in de bouwsector.

Flevoland liet met 13 punten de grootste afname zien. Dalingen in onder andere management & consultancy, IT en transport & logistiek lagen hieraan ten grondslag. Ook in Limburg (-10) en Gelderland (-8) daalde de index aanzienlijk. In Friesland, Overijssel, Utrecht en Zeeland bleef het online vacatureaanbod onveranderd.

Daling Europese index zet door
Ook de Europese index daalde voor de tweede achtereenvolgende maand met vier punten naar een stand van 155. Waar vorige maand alle landen een daling lieten zien, onttrokken Duitsland en Zweden zich deze maand aan neerwaartse trend. De index steeg in deze landen met respectievelijk vier en acht punten. Grootste daler was Italië (-15) en ook de index van Groot-Brittannië daalde met 8 punten aanzienlijk.

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.

Indexen van het afgelopen jaar:

Aug ’08 Juli ’08
Juni ’08 Mei ’08
April ’08  Maart ’08
Feb ’08 Jan ’08  
Dec ’07 Nov ’07


• Abonneer u op de gratis nieuwsbrief van flexmarkt.nl.
• Kennismaken met Flexmarkt? Bestel nu ons introductieabonnement: 3 nummers voor € 9,99.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer