Detacheren Bulgaren en Roemenen populair en riskant

5

In 2011 is het aantal gedetacheerde Bulgaren en Roemenen gestegen met ruim een derde, zo schrijft het Financieel Dagblad vandaag. De stijging lijkt veroorzaakt door het feit dat werkgevers geen werkvergunning meer krijgen voor deze werknemers. Ook meldden zich in 2011 16 procent meer Bulgaren en Roemenen aan als zzp’er. Maar hoe staat het met de arbeidsomstandigheden?

Hoogleraar sociologie Godfried Engbersen stelt in een uitgebreid artikel in het FD dat de positie van de Bulgaren en Roemenen met deze detacheringsconstructie enkel verslechtert. Het zorgt er bovendien niet voor dat ze van de arbeidsmarkt verdwijnen, zoals minister Kamp dat het liefst zou zien. Daarnaast werkt een ruime meerderheid (80.000 tot 100.000) in het zwarte circuit onder bedenkelijke arbeidsomstandigheden, een trend die wellicht nog versterkt word door de maatregelen van de minister van Sociale Zaken.

Geen werkvergunningen meer
Kamp van Sociale Zaken wil geen werkvergunningen meer afgeven aan werkgevers die Bulgaren en Roemenen willen inzetten voor laaggeschoolde arbeid, bijvoorbeeld in de schoonmaak, de bouw en/of de land- en tuinbouw. Er zouden genoeg capabele Nederlandse werklozen zijn die dit werk zouden kunnen verrichten. De minister beloofde vorig jaar al dat het lastiger zou worden voor Bulgaren en Roemenen om aan een werkvergunning te komen.

Detacheren of zzp’er
Deze groep kan zonder werkvergunning alleen legaal aan de slag in Nederland als ze gedetacheerd worden of zich verhuren als zzp’er.

Sluiproutes
Het lijkt er echter op dat Oost-Europeanen en hun werkgevers toch sluiproutes vinden via welke ze alsnog in Nederland aan de slag kunnen. Afgelopen jaar nam het aantal Bulgaren en Roemenen die via een detacheringsconstructie aan het werk werden geholpen, toe met 35 procent, een toename van 2284 mensen uit die landen, stelt het Financieel Dagblad op basis van cijfers van het UWV. Geheel ongevaarlijk is dat niet voor de werkgevers, omdat ze wellicht de wet overtreden door op deze wijze mensen aan het werk te helpen, hetgeen kan leiden tot forse boetes.

Zwakke arbeidspositie
Onder hoogleraar Engbersen en FNV Bondgenoten maken zich zorgen over de arbeidspositie en de arbeidsomstandigheden van de Bulgaren en Roemenen, aldus het FD. Engbersen, die onderzoek naar de Oost-Europeanse arbeiders deed, spreekt in de krant van een “erg zwakke” arbeidspositie. Dat laat onverlet dat het aantal detacheringsgevallen in het voorjaar verder zal toenemen in verband met de oogsten in de land- en tuinbouw.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

5 reacties

  1. In welke vorm je dit ook giet je krijgt zeer hoge boetes. Dus gewoon niet doen er zijn genoeg mensen te krijgen. Wat je met deze constructie voor elkaar zal krijgen is dat deze mensen als bijna slaven gebruikt gaan worden.

  2. Je hoeft geen academicus te zijn om te kunnen begrijpen dat een werkverbod in loondienst en strenge controles van de arbeidsinspectie, naar de activiteiten van legale Roemeense en Bulgaarse ZZP-ers, het voor elkaar krijgen die paar Roemenen en Bulgaren die hier wonen en werken, naar hun moederland terugkeren. Met andere woorden … er blijft voor deze groep niets anders over dan zwart te gaan werken. Daarmee loopt de overheid ook nog eens de nodige belastinginkomsten mis. Chapeau heren in Den Haag.

    De handelswijze van de Arbeidsinspectie is bovendien de zuiverste vorm van discriminatie aangezien andere bevolkingsgroepen deze vernederende en intimiderende ondervragingen niet hoeven te ondergaan. Gelijke monniken, gelijke kappen, komt niet in het woordenboek van de Arbeidsinspectie voor. Menig belastend dossier hierover gaat regelmatig naar Brussel.

    Gelukkig is het op 1 januari 2014 allemaal voorbij, dus voor alle Roemen en Bulgaren, nog even doorbijten. Geen politieke partij die dat kan tegenhouden.

  3. Jaap Budding op

    Oliedom van Minister Kamp om dit achterhoedegevecht tot 1-1-2014 vol te willen houden. Dit gaat veel ergernis kosten en gaat de staat der Nederlanden veel belastinginkomsten schelen.
    Bovendien is het verlengingsbesluit in strijd met het toetredingsverdrag van Roemenie en Bulgarije tot de EU. Verlenging was immers alleen toegestaan bij ernstige verstoring van de arbeidsmarkt. Alle onderzoeken wezen er echter op dat deze ernstige verstoringen van de arbeidsmarkt niet te verwachten waren bij vrijgave van de arbeidsmarkt. Kamp lijkt me een verstandige man, die dit echt wel in de gaten had. Maar ja, hij heeft zich nu eenmaal gecommitteerd om boodschappenjongen van Wilders cs te zijn.

  4. politiek opgeleide en welzijn werkers met universiteits opleidingen zijn allemaal maten verdelgers van de met nederlandse grootouders en zelf nederlanders die zzpers zijn geworden en daarna bestolen van werk en hulp zoals mijn man en ik laat maar komen nu die burgeroorlog met ons zijn miljoenen het eens eerst je eigen mensen helpen dan de rest maar in dit apenland gaat het al sinds den uil alleen maar over en voor die zielige buitenlanders

Reageer