Flinke omzetstijging zzp’ers in 2014

0

Nederlandse freelancers hebben een succesvol jaar achter de rug. Zzp’ers zagen hun gemiddelde omzet het afgelopen kalenderjaar met 6,5 procent stijgen ten opzichte van 2013.

Dat constateert payrollbedrijf Tentoo in de jaarmonitor 2014. De toename komt vooral dankzij een stijging van het aantal gewerkte uren. Gemiddeld werkten zzp’ers in 2014 6 procent meer.

‘Freelancers zijn in trek. Bedrijven hebben in 2014 2,4 procent meer gebruik gemaakt van freelancers. Ook in absolute aantallen is het aantal bedrijven dat freelancers inhuurde toegenomen. We merken dat vooral jonge freelancers erg gewild zijn. De groep tot 34 jaar heeft het buitengewoon goed gedaan, met een gemiddelde omzetstijging van ruim 10 procent’, zegt Paul den Ronden, algemeen directeur Tentoo, in een toelichting.

Rotterdamse zzp’ers
Rotterdamse freelancers hadden in 2014 de grootste omzetstijging (14 procent). Collega’s in andere steden deden het minder. In Eindhoven daalde de gemiddelde omzet zelfs met 11,5 procent. Den Ronden: ‘In Eindhoven nam het aantal jonge freelancers extreem toe. Zij werken tegen een relatief laag uurtarief, waardoor de gemiddelde omzet van alle freelancers daalde. In Rotterdam bleef het aantal jonge freelancers nagenoeg gelijk. Aangezien freelancers gemiddeld meer verdienden, kon de omzet daardoor hard stijgen.’

Hoger uurtarief
Net als in de voorgaande kwartalen van 2014 nam de gemiddelde omzet van freelancers in het laatste kwartaal toe (6,6 procent). Deze toename was te danken aan een hoger uurtarief. Deze tarieven stegen met 4,8 procent. In de voorgaande kwartalen nam de omzet van zzp’ers vooral toe doordat ze meer uren konden werken. Met name freelancers tot 24 jaar verdienden in het vierde kwartaal meer. Zij hadden een gemiddelde omzetstijging van 25 procent.

Bron: Tentoo

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer