Hogere boetes voor onderbetaling personeel

3

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil hogere boetes voor bedrijven die zich schuldig maken aan illegale arbeid en werknemers onderbetalen.

Dat blijkt dinsdag uit antwoorden van de minister op vragen van Tweede Kamerleden Hans Spekman en Roos Vermeij van de PvdA.

De PvdA’ers vroegen opheldering over berichten dat de Arbeidsinspectie te weinig zou optreden tegen werkgevers die het wettelijk minimumloon ontduiken. Kamp bestrijdt dit beeld. Maar hij bereidt wel ‘een fors strengere aanpak van fraude voor, inclusief hogere boetes voor overtredingen van de arbeidswetgeving’.

‘Oneerlijke concurrentie door onderbetaling en illegale tewerkstelling, welke vaak gepaard gaan met slechte werkomstandigheden en uitbuiting is ontoelaatbaar en dient krachtig bestreden te worden’, aldus de minister. Dat is volgens hem zeker nodig als bedrijven ‘zich na een overtreding kennelijk niets lijken aan te trekken van opgelegde boetes’.

Hoeveel hoger de boetes worden, willen woordvoerders van het ministerie van Sociale Zaken niet zeggen. Ze wijzen erop dat Kamp binnenkort met een pakket maatregelen komt om illegale arbeid en onderbetaling beter aan te pakken.

Een werkgever die zonder vereiste werkvergunningen buitenlanders voor zich laat werken, riskeert nu een boete van 8000 euro per vreemdeling. Voor een particulier staat een boete van 4000 euro per ingehuurde illegaal. Een boete voor betaling onder het minimumloon kan oplopen tot 6700 euro per werknemer.

De Arbeidsinspectie stuit in de uitzendsector het vaakst op onderbetaling. Eerder deze maand vertelde minister Kamp over zijn plannen om de malafiditeit in deze sector aan te pakken.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. Raad van State heeft woensdag j.l. al een boete uitgedeeld aan een bureau in Bergen op Zoom voor het uitzenden van 4 Bulgaren zonder tewerkstellingsvergunning.
    Dus pas maar op je tellen

  2. Wil minister Kamp ook even uitleggen wat hij onder “onderbetaling” verstaat, denkend aan het volgende:

    ABU-leden hanteren de eerste 26 weken hun eigen CAO. NBBU-leden behoren direct de inlenerscao te hanteren? Als zij dit niet zouden en toch het wettelijk minimumloon zouden betalen, valt dit dan onder onderbetaling of niet?

    Nog mooier, wie gaat hierop controleren, aangezien de arbeidsinspectie, belastingdienst, FIOD, SIOD, SNA alleen maar controleren op WML! SNCU? Dacht het niet!

    Heel de markt wordt/is verziekt door die malafide bureaus. Ik bedank de overheid hiervoor. Waar waren jullie tot op heden. Als je nu nog gaat zoeken naar oplossingen ben je al te laat! Ben tevreden dat jullie bezig zijn hoor, maar dit gaat nog zeker jaren(misschien zelfs tientallen) duren.

  3. Ben het totaal eens met Skiper, ook ik ben blij met de SNCU maar tot nu toe een organisatie zonder kennis. Neem mensen van de werkvloer aan inplaats van HBOers.

Reageer