Kamp: meer werklozen naar tuinbouw

0

Gemeenten en uitkeringsinstantie UWV dragen veel te weinig mensen aan die aan de slag zouden kunnen in de tuinbouw.

Dat moet beter, zo maakte minister Henk Kamp (Sociale Zaken) woensdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Tot half september zijn er 874 mensen zonder werk naar voren geschoven om bij tuinders te gaan werken.

Tuinders meldden de afgelopen tijd juist dat ze geen Nederlandse werklozen kunnen vinden en daarom Roemenen en Bulgaren willen inhuren. Met streng toelatingsbeleid heeft Kamp het aantal werkvergunningen juist teruggebracht. Volgens hem moeten tuinders uit de voeten kunnen met werklozen en inwoners van andere EU-lidstaten.

Regeringspartij CDA keek woensdag ontevreden terug op hoe tuinders dit jaar overvallen werden door het verscherpte beleid van Kamp. Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum heeft de minister te weinig oog gehad voor de problemen van de sector. Hij noemde het optreden woensdag "niet voor herhaling vatbaar", maar politieke consequenties verbindt de CDA’er er niet aan.

De Tweede Kamer vroeg dit voorjaar om tuinders die in problemen kwamen met de oogst, zoals aardbeienkwekers in West-Brabant, te ontzien. CDA en D66 vinden dat een aangenomen motie daarover niet goed is uitgevoerd. Een rechterlijke uitspraak in juli leidde er bovendien toe dat afgewezen Roemeense seizoensarbeiders toch voorlopig aan het werk mochten blijven.

Kamp is er steeds van overtuigd geweest dat er voldoende aanbod was van personeel dat geen werkvergunning nodig had. Uit onderzoek bleek volgens hem ook dat tuinders zich maar mondjesmaat meldden bij uitzendbureaus.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer