Nederlandse economie krimpt ’totaal onverwacht’

0

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal onverwacht met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek |(CBS) dinsdag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2009 dat de economie van kwartaal op kwartaal is gekrompen. Op jaarbasis is nog wel sprake van een groei, met 1,1 procent. Het gaat om een eerste voorlopige raming, aldus het CBS.

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal als enige grote Europese economie gekrompen. De bezuinigingen van de overheid en terughoudendheid onder consumenten zetten een grotere rem op de economie dan in andere landen. "Het herstel van de economie is in de kiem gesmoord”, concludeerde CBS-econoom Symon Algera in een interview met het ANP. 

‘Schokkend’
De economisch commentator van het NRC Handelsblad, Maarten Schinkel, noemt de cijfers schokkend. "Deze cijfers komen totaal onverwacht. De Nederlandsche Bank lanceerde juist vorige week een economisch model voor de korte termijn waarbij ze voor het derde kwartaal een economische groei van kwartaal op kwartaal van 0,2 procent voorspelde. Gezien zowel Frankrijk als Duitsland economische groei vertonen, maakt dat de Nederlandse krimp extra schokkend. Het is aannemelijk dat de krimp vooral afkomstig is uit de teruglopende consumentenbestedingen. Het voorraadeffect, het opbouwen van voorraden door het bedrijfsleven, draagt nu nog bij aan de economische groei, maar voorspelt weinig goeds voor later.”

Ook de Volkskrant reageert geschrokken en ziet de directe toekomst weinig hoopvol in: "Het risico dat er ook in het vierde kwartaal sprake zal zijn van krimp, is levensgroot aanwezig." De recessie komt nu, volgens de krant, plotseling akelig dichtbij. 

Uitgaven omlaag 
Huishoudens gaven in het afgelopen kwartaal ruim 1 procent minder uit dan in de drie maanden ervoor. "Vooral de aanschaf van nieuwe auto’s laat een scherpe daling zien", aldus het CBS. Maar ook aan kleding en schoeisel werd minder gespendeerd. Ook het slechte weer speelde de uitgaven parten; als gevolg van de slechte zomermaanden gaven mensen minder uit in de horeca.

Uitgaven overheid ‘fors’ minder
Bovendien gaf de overheid "fors" minder uit aan algemeen bestuur en defensie, door algemene kostenbesparingen en minder banen. Aan zorg gaf de overheid nog wel meer uit. Per saldo daalde de consumptie van de overheid licht vergeleken met een jaar eerder.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer