RWI: Uitzendkrachten twee keer meer kans op werkloosheid

2

Uitzendkrachten hebben ongeveer twee keer zoveel kans als andere werknemers om in de WW terecht te komen of om werkloos te worden, aldus de RWI.

Uit het onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen blijkt dat veel banen, gevonden na een uitkering, deeltijdbanen of banen als oproepkracht zijn.

Het grootschalige onderzoek brengt de stromen van, naar en tussen uitkeringen van 2005-2008 in kaart en meet de meerwaarde van re-integratietrajecten.

Uit het onderzoek blijkt dat een vijfde van de bijstandsgerechtigden die in deze periode een baan vindt, een fulltime-baan vindt. Onder WW’ers is dat iets meer. De rest vindt deeltijdbanen, maar ook een aanzienlijk deel (bijna een derde) vindt een baan als oproepkracht.

Beperkte duurzaamheid voor uitzendkrachten

“Kijken we naar de duurzaamheid van deeltijdbanen, dan valt op dat die vergelijkbaar is aan de duurzaamheid van fulltime-banen. Alleen onder oproepkrachten verliest op den duur een groter deel weer zijn baan,” aldus de RWI. 

De uitzendsector is goed voor 35 tot 40 procent van de banen van WW’ers en bijstandsgerechtigden (WWB’ers). Andere belangrijke sectoren waar veel mensen aan de slag gaan, zijn:
• Handel, horeca en reparatie
• Gezondheidszorg en welzijn
• Overige financiële en zakelijke dienstverlening.

Om te bekijken in hoeverre uitzendbanen een opstapje kunnen zijn voor een andere baan, zijn de mensen met een uitzendbaan nog enige tijd gevolgd. Hieruit blijkt dat gedurende de onderzoeksperiode ongeveer een derde van hen doorstroomt naar een niet-uitzendbaan. Iets meer dan een kwart van de mensen met een uitzendbaan raakt zijn baan weer kwijt en vindt niet direct een nieuwe baan. Iets meer dan een derde, de grootste groep, blijft aan het werk via een uitzendbureau.

Uitzendkrachten meer kans op werkloosheid

“Hoewel de uitzendsector zorgt voor een groot deel van de uitstroom naar werk van uitkeringsgerechtigden, is zij aan de andere kant ook verantwoordelijk voor veel instroom in de uitkering. Uitzendkrachten hebben ongeveer twee keer zoveel kans als andere werknemers om in de WW terecht te komen of om werkloos te worden,” aldus de RWI op haar site.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. De resultaten zijn gebasseerd op gegevens van 2005-2008! Die gegevens zijn dus al 4 tot 7 jaar oud! Dat is toch helemaal niet meer relevant.

Reageer