Vrij werknemersverkeer Kroatië uitgesteld

0

Hoewel Kroatië per 1 juli toetreedt tot de Europese Unie, blijft het vrije werknemersverkeer voorlopig nog uit.

Werkgevers blijven een tewerkstellingsvergunning nodig hebben voor Kroatische werknemers die in Nederland willen werken. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het uitstel geldt in eerste instantie voor twee jaar. De maximale termijn voor uitstel is zeven jaar.

Slechte arbeidsmarkt

Het uitstel is volgens het kabinet nodig vanwege de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt, waardoor de werkloosheid toeneemt. Nederland heeft in de afgelopen periode al moeite gehad om de toestroom uit andere ‘nieuwe’ lidstaten op te vangen: deze was veel groter dan verwacht. Dit was ook de reden voor Nederland om gebruik te maken van de maximale overgangsperiode voor Bulgaarse en Roemeense werknemers, die vanaf 1 januari 2014 hier wel mogen werken zonder tewerkstellingsvergunning.

Ook de Tweede Kamer heeft eerder al via een motie uitgesproken het vrij verkeer met Kroatië te willen uitstellen. Het kabinet zal de Europese Commissie voor de zomer over het besluit informeren.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer