Aantal starters gedaald

0

Na een sterke stijging vorig jaar, is het aantal starters van een eigen bedrijf in de eerste helft van dit jaar met 2 procent gedaald tot circa 68.000.

Dat meldt het economische bureau van ING maandag op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel.

Zakelijke dienstverlening
De terugval was het grootst bij startende ondernemers in de groothandel (bijvoorbeeld handelsbedrijfjes in voedingsmiddelen of auto-onderdelen) en zakelijke dienstverlening. Ook het aantal starters met bedrijfsopleidingen, sportscholen en autorijscholen nam af. Laagdrempelige sectoren als de horeca en de bouw waren wel populair in de eerste helft van het jaar. Ook de industrie, zoals bijvoorbeeld meubelmakers of installateurs van machines en apparaten, trok meer starters.
Het aandeel starters is nog altijd veruit het grootst in de zakelijke dienstverlening (34 procent), gevolgd door de detailhandel, bouw en gezondheidszorg (alle drie rond de 10 procent).

Zzp’er
ING voorziet dat het aantal starters in heel 2014 uitkomt op ongeveer 126.000, zo’n 3000 minder dan vorig jaar. Vergeleken met het langjarig gemiddelde is dit volgens de economen echter nog altijd hoog. ‘Hoewel het aantal banen nog altijd niet voor het oprapen ligt, en er dit jaar nog geen zicht is op een aanzienlijke daling van de werkloosheid, zal de stijging minder sterk zijn dan vorig jaar’, stelt ING. Het aantal starters dat na studie of ontslag als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag gaat neemt in 2014 nog wel toe, maar minder sterk dan vorig jaar.

ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer