CBS: Uitzendomzet stijgt nog, maar kwartaal-op-kwartaalgroei steeds lager

0

Het CBS maakte de nieuwste omzetcijfers over de zakelijke dienstverlening bekend. Voor de totale zakelijke dienstverlening lag de omzet in het eerste kwartaal van 2024 5,9 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2023. Het CBS merkt daarbij op dat de omzet al drie jaar op rij stijgt, maar dat de groei de laatste vier kwartalen wel afneemt. Net als dus in de uitzendbranche.

Omzetstijging naar branche

In de beveiligingsbranche steeg de omzet in het eerste kwartaal 18,2% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Ook in de reisbranche steeg de omzet fors met 15,3%.

Uitzendbranche

De twee branches met de laagste omzetgroei zijn het reclamewezen en de uitzendbranche, zo meldt het CBS. In het reclamewezen bleef de omzetgroei op 2,1% steken. In de uitzendbranche werd een plusje van 2,9 procent geboekt. Vorig jaar was dat in het eerste kwartaal nog 10 procent. Dat daalde toen in het tweede kwartaal van 2023 naar 7 procent en vervolgens 4,4 procent in het derde kwartaal en 3,5 procent in het vierde kwartaal.

Bron: CBS, 2024

Negatief ondernemersvertrouwen

Dat de omzet kwartaal op kwartaal afneemt heeft ook gevolgen voor het ondernemersvertrouwen. Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het tweede kwartaal van 2024 afgenomen tot -1. Vorige maand was dat nog net positief, met 0,7.

Flexmarkt Omzetranglijst top 100

Wist je trouwens dat de deelnemers aan de Flexmarkt top 100 Omzetranglijst gemiddeld 5,3% groeiden in 2023? En als de generieke uitzenders Randstad, Manpower, Adecco en RGF Staffing buiten beschouwing worden gelaten dat de gemiddelde groei dan 12,3% bedraagt? Deze en andere interssante feiten staan in Flexmarkt-magazine, dat aanstaande donderdag 6 juni verschijnt. Uiteraard staat ook de hele top 100 erin. Word Flexmarkt pro-abonnee en ontvang het magazine met de Top 100!

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer