ING voorspelt faillissementsgolf, maar ook groei voor uitzenders

0

Er komt sowieso een golf aan faillissementen als de overheidssteun (na de zomer?) stopt. Zeker in de zwaar getroffen sectoren als de horeca. En dat heeft ook impact op uitzenders. Daar staat tegenover dat juist de uitzendbranche kan profiteren van het ingezette herstel na de coronacrisis.

Dat stellen sectoreconoom Katinka Jongkind en Sector Banker Services Sjuk Akkerman van ING in een interview met Flexmarkt.

Die faillissementsgolf gaat er komen, maar wanneer is moeilijk te zeggen. Zolang de overheidssteun doorloopt, gebeurt het waarschijnlijk niet. Het aantal faillissementen ligt door die steun op een zeer laag niveau. Dit komt niet overeen met de economische ontwikkeling, stelt Jongkind.

Katinka Jongkind ING
Katinka Jongkind (ING)

Economie trekt aan

Volgens Jongkind trekt de economie nu al. Ze wijst op de cijfers van Randstad die in april weer op het niveau van 2019 zaten. Ook de ABU MarktMonitor laat herstel zien. “Voor de uitzenders kan het dus nu al goed zijn, ondanks corona en restricties. Juist in onzekere periodes kunnen ze profiteren, omdat werkgevers eerder kiezen voor flexibel dan vast personeel.”
Dat het herstel snel kan gaan, illustreert Jongkind met de banencijfers in de horeca in het derde kwartaal vorig jaar, toen de horeca weer helemaal open mocht. “Er waren toen 89.000 banen in de eerste lockdown in het tweede kwartaal verdwenen. Maar in het derde kwartaal kwamen er ook weer 60.000 banen bij. Dat gaat dus heel snel. En daar kan de uitzendbranche echt van profiteren.”

Lees ook: Hoe staan uitzenders ervoor aan het eind van de coronacrisis?

Herstel uitzendsector

Voor dit jaar verwacht ING 10% volumegroei voor uitzenders. Na een volumedaling van -14% vorig jaar. “We verwachten herstel, maar hebben te maken met veel onzekerheden in de markt”, stelt Jongkind. “Naast corona zijn er ook nog de plannen om de arbeidsmarkt te herstructureren. Al is het de vraag of dat dit jaar nog gebeurt, aangezien we nog geen kabinet hebben.”

…Klik hier om het hele interview te lezen.

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

Reageer