Randstad boekt weer omzetgroei, Manpower blijft nog achter

0

Randstad heeft voor het eerst weer een flinke omzetgroei gerealiseerd. In Nederland groeide de omzet in het eerste kwartaal zelfs met 9%. Het omzetverlies van ManpowerGroup Nederland is nog niet omgeslagen naar groei, maar is met -4% wel geringer dan in 2020.

Dat blijkt uit de resultaten over het eerste kwartaal van 2021 die Randstad en ManpowerGroup hebben gepubliceerd.

Omzetgroei Randstad Nederland

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft Randstad wereldwijd een omzet behaald van ruim € 5,5 miljard. Dat komt neer op een (organische) groei van ruim 6%.

Randstad Nederland deed het relatief nog beter. In ons land behaalde Randstad in het eerste kwartaal een omzet van € 776 miljoen, een omzetgroei van 9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winstgevendheid (EBITA) van de Randstad groep NL is gestegen naar een fraaie 6,4%, het hoogst van het hele concern. De werving en selectie voor vaste contracten is met -21% gekrompen in Nederland, de omzet van Uitzenden inclusief inhouse groeide met +11% en dezelfde omzetgroei was er voor de Professionals-tak. Randstad Nederland heeft zich dus tijdens de coronacrisis volledig herpakt.

De flinke omzetgroei in Nederland volgt na een zwaar coronajaar. In het laatste kwartaal van 2020 was de omzetdaling van Randstad Nederland met -6% al geringer dan in de kwartalen daarvoor, wat duidde op herstel. (In het derde kwartaal van 2020 daalde de omzet van Randstad Nederland namelijk met -17%, in het tweede kwartaal met -24% en in het eerste kwartaal van 2020 met -13%).
Over heel 2020 boekte Randstad Nederland een omzet van ruim € 2,8 miljard. Dat komt neer op een omzetdaling van -16% ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee blijft Randstad marktleider in Nederland zoals ook blijkt uit de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 die begin juni verschijnt.

Weer op niveau 2019

Randstad-CEO Jacques van den Broek spreekt van een ‘solide start van 2021’ waar het uitzendconcern er volgens hem sterker voorstaat. Ook investeert Randstad weer in groeit, wat onder meer blijkt uit het recente uitbreiden van het personeelsbestand met duizend nieuwe collega’s. De omzet in maart is het niveau van 2019 genaderd en volgens Randstad duiden de volumes van begin april er op dat de trend zich doorzet.
De goede resultaten van het eerste kwartaal bieden vertrouwen voor de rest van het jaar, stelt Van den Broek. Hoewel de pandemie onzekerheid met zich meebrengt, zal Randstad volgens de topman snel groeien als de wereldeconomie weer aantrekt.

ManpowerGroup Nederland

ManpowerGroup heeft wereldwijd in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van $ 4,9 miljard, een omzetgroei van 1% (constant currency). ManpowerGroup Nederland boekte in het eerste kwartaal weliswaar een omzetverlies van -4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar dat omzetverlies is veel geringer dan afgelopen jaar. In Nederland boekte ManpowerGroup in het vierde kwartaal van 2020 een omzet van ongeveer $ 132 miljoen, een omzetverlies van -11%. Daarmee presteerde Manpower in Nederland al beter dan in de kwartalen ervoor; in het derde kwartaal was de omzetdaling namelijk -23%, in het tweede kwartaal een omzetdaling van -26% en in het eerste kwartaal van 2020 -17%.

De vooruitzichten zijn volgens ManpowerGroup positief. Voor het tweede kwartaal van dit jaar verwacht het Amerikaanse uitzendconcern een groei in Noord-Europa tussen de 20 en 24%. Niet verwonderlijk natuurlijk, aangezien het tweede ‘corona’kwartaal vorig jaar een enorme krimp kende.

ABU Marktmonitor

Dat het weer goed gaat met de uitzendbranche bleek gisteren ook uit de nieuwe cijfers van de ABU Marktmonitor. In maart steeg het aantal uitzenduren met 14% en steeg de omzet van de uitzendsector met 13% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Over het eerste kwartaal van 2021 is het aantal uitzenduren gemiddeld met bijna 11% gegroeid en de omzet van de uitzendbranche met 12%.

Vooruitzichten flexondernemers in coronatijd

Flexmarkt sprak met vier flexondernemers over het turbulente jaar 2020 en hun verwachtingen voor dit jaar. Dit is een bundeling van interviews met Johan Bogaard (Vibe Group), Marjolein van de Veerdonk (WerkTalent), René Louwers (Orion Engineering) en Wies van ’t Slot (365Werk). Ontvang deze GRATIS download.

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer