Resultaten Randstad duiden op herstel

0

Randstad heeft in het afgelopen jaar vanzelfsprekend minder omzet geboekt dan in het jaar voor de coronacrisis. Maar er zijn zeker lichtpuntjes. Er was duidelijk sprake van herstel aan het eind van het jaar. Wereldwijd daalde de omzet in het vierde kwartaal ‘slechts’ met -4% (Nederland: -6%), terwijl in het tweede ‘corona’kwartaal de omzet nog met een kwart was gekelderd.

Dat blijkt uit de cijfers die Randstad vandaag heeft bekendgemaakt.

Randstad wereldwijd

Randstad boekte in het vierde kwartaal van 2020 wereldwijd een omzet van bijna € 5,7 miljard euro. Dat komt neer op een (organische) omzetdaling van -4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzetdaling is minder groot dan in het derde kwartaal en zeker minder fors dan in het tweede kwartaal, toen Randstad door de coronacrisis wereldwijd een omzetdaling van -25% boekte.

Over heel 2020 boekte Randstad wereldwijd een omzet van ruim € 20,7 miljard. Dat betekent een omzetdaling van -12% (organisch) ten opzichte van 2019.
De winst viel in 2020 met € 304 miljoen euro 50% lager uit dan een jaar eerder. De bruto marge daalde met 0,8 procentpunt naar 19,2%.

Randstad wist naar eigen zeggen ook de kosten onder controle te houden. Topman Jacques van den Broek bestempelt de resultaten in het slotkwartaal van vorig jaar als ‘solide’, waarbij het bedrijf nog altijd ruimte zag voor investeringen in bijvoorbeeld digitalisering.

Randstad Nederland

Randstad Nederland, goed voor 14% van de mondiale omzet van de uitzendorganisatie, boekte in het vierde kwartaal van 2020 een omzet € 778 miljoen, een (organische) omzetdaling van -6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook in Nederland was de omzetdaling in het vierde kwartaal veel geringer dan in de kwartalen ervoor sinds het uitbreken van de coronacrisis. In het derde kwartaal van vorig jaar boekte Randstad Nederland nog een omzetverlies van -17% en in het tweede kwartaal zelfs -24%.
Over heel 2020 boekte Randstad Nederland een omzet van ruim € 2,8 miljard. Dat komt neer op een omzetdaling van -16% ten opzichte van het jaar daarvoor (zie ook Flexmarkt Omzetranglijst Top-100).

Vergelijking concurrentie

Net als de ManpowerGroup, dat vorige week met de recente cijfers naar buiten kwam, was de omzetdaling van Randstad in het laatste kwartaal aanzienlijk minder groot dan in de kwartalen ervoor. Beide uitzendconcern verloren in het tweede kwartaal van 2020 ongeveer een kwart van hun omzet. Randstad presteerde qua omzetcijfers overigens wel beter (minder slecht) dan concurrent Manpower.

Maar marktleider Randstad doet het wel minder goed dan gemiddeld in Nederland. Volgens de ABU MarktMonitor daalde de omzet van uitzenders in 2020 gemiddeld met -9%.

Weer op niveau vóór coronacrisis

In het tweede kwartaal van vorig jaar hakte de crisis er ook bij Randstad vol in met alleen al een omzetverlies van een kwart. Het verschil met de situatie nu, waarin opnieuw maatregelen zijn genomen verspreiding van het virus in te dammen, is dat er ‘gewoon wordt gewerkt’, zoals Van den Broek het stelt. Tijdens de eerste golf lag de hele waardeketen stil en kon er gewoonweg niet gewerkt worden.

Randstad is het nieuwe jaar dan ook goed begonnen. Volgens Van den Broek, die een toelichting gaf op de jaarcijfers, zit de uitzender qua activiteiten weer op het niveau van voor de coronacrisis. Sinds april vorig jaar, toen de crisis in volle hevigheid te merken viel, is volgens de Randstad-baas sprake van opbrengsten die maand op maand hoger uitvallen.
Randstad merkt onder meer een aanhoudende vraag naar essentiële diensten in de gezondheidszorg, logistiek, supermarktenbranche en e-commerce. Het verlies van arbeidskrachten in door de crisis stevig geraakte sectoren zoals de horeca, evenementenbranche en op Schiphol, wordt ruimschoots gecompenseerd door sectoren die door de crisis juist meer mensen nodig hebben. Dan gaat het onder meer om de inzet op het gebied van logistiek, maar bijvoorbeeld ook voor de bemanning van coronatest- en priklocaties.
Ondanks de positieve ontwikkelingen blijft Van den Broek voorzichtig. Dat komt vooral door de aanhoudende onzekerheden rond de coronacrisis.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer