Onderwerp: Wet Werk en Zekerheid

In april 2013 sloten het kabinet en sociale partners het sociaal akkoord, bedoeld om de arbeidsmarkt aan te passen aan de veranderende arbeidsverhoudingen in de samenleving. Het resultaat is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), ingevoerd per 1 januari 2015. In de WWZ zijn verschillende regels rondom flexibele arbeid, ontslagrecht en de WW gewijzigd. Zo geldt er een beperking van het uitzendbeding, een beperking van de uitsluiting loondoorbetaling en een kortere ketenbepaling.
Ook is het ontslagrecht gewijzigd. Bedrijfseconomisch ontslag en ontslag door langdurige arbeidsongeschiktheid gaan via het UWV. Ontslag om andere redenen gaat via de kantonrechter. Nieuw is dat zowel vaste medewerkers als flexkrachten (dus ook uitzendkrachten) onder bepaalde voorwaarden recht hebben op een transitievergoeding.

Artikelen over het onderwerp wet werk en zekerheid

Flexwerkers
Nieuwe kabinet wil flexmarkt aanpakken

De aanstaande regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie wil flex duurder en vast aantrekkelijker maken. Het wordt payrollers moeilijker gemaakt, uitzendkrachten moet meer sociale zekerheid krijgen en er komt een minimumuurtarief voor zzp’ers.

Algemeen
WWZ verbetert positie flexwerkers niet

Minder dan een kwart van de Nederlanders denkt dat de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ervoor zorgt dat werknemers minder snel ontslagen worden en dat deze wet de positie van flexwerkers verbetert.

Wet Werk en Zekerheid
Ketenregeling seizoensarbeid wijzigt per 1 juli

Per 1 juli 2016 kan de ketenregeling in het geval van seizoensarbeid via de cao worden aangepast. De onderbrekingstermijn van zes maanden in de ketenregeling kan worden verkort naar drie maanden, waarna er opnieuw een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden aangegaan.

Flexwerkers
Transitievergoeding: wijziging berekening arbeidsduur

Het loon vormt de basis voor de berekening van de hoogte van de vergoeding aanzegtermijn en de transitievergoeding. Om te zorgen dat alle medewerkers de juiste vergoeding krijgen na ontslag, wordt de Regeling looncomponenten en arbeidsduur aangepast om deze duidelijker en beter uitvoerbaar te maken.

1 2 3 7