Onderzoek naar seizoenswerkers en WWZ

0

Lodewijk de Waal, oud-voorman van de FNV, gaat onderzoeken of er een oplossing te vinden is voor de problemen waar seizoenswerkers en werkgevers tegen aanlopen door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ).

Door de nieuwe wet (Wet Werk en Zekerheid, red.) zeggen ondernemers zoals campinghouders en tuinbouwbedrijven die afhankelijk zijn van seizoenswerkers, in de problemen te komen. Zij stellen door de wet mensen in dienst te moeten nemen terwijl er een deel van het jaar geen werk is. Onderhandelingen over een cao zijn in sommige sectoren door de problemen vastgelopen. De Waal gaat in deze vastgelopen cao-onderhandelingen bemiddelen.

De Waal moet als verkenner de problemen inventariseren en helpen zoeken naar eventuele oplossingen. De Waal zal zich hiermee tot 1 mei bezighouden, schrijft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maandag aan de Tweede Kamer. Partijen in de Kamer hadden aangedrongen op een verkenner.

Kritiek op WWZ
Al sinds de aankondiging van de Wet Werk en Zekerheid is er kritiek op de wet. Al in februari 2015 kondigde minister Asscher een overgangsregeling aan om te voorkomen dat tijdelijke werknemers, zoals seizoenswerkers, zouden worden ontslagen en vervangen door andere tijdelijke werknemers.

Seizoenswerkers
In november 2015 dienden de CNV, FNV en LTO Nederland een voorstel in bij Minister Asscher om de onderbrekingstermijn van zes maanden tussen twee contracten te verkorten.

Bronnen: ANP, Rijksoverheid


Lees ook: Uitzondering WWZ voor seizoenswerkers

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer