Robert Walters: meer vraag op schaarsere arbeidsmarkt

0

In de meeste sectoren stijgt de vraag naar professionals in 2016. Er zal ook meer schaarste op de arbeidsmarkt zijn.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Salary Survey van wervingsadviesbureau Robert Walters.

Talenten kort op de markt

De herstellende economie en toenemende vraag naar specialisten maakt kandidaten meer bewust van hun eigen marktwaarde. De stijgende vraag naar professionals leidt tot een situatie waarin toptalenten slechts kort op de markt zullen zijn. Zij krijgen sneller contracten aangeboden en hebben vaker dan voorheen meerdere opties.

Arbeidsmobiliteit

Zorgen over baanzekerheid – die professionals eerder nog noopten tot voorzichtigheid – verdwijnen dankzij de opkrabbelende economie steeds meer naar de achtergrond. De arbeidsmobiliteit neemt dus toe. ‘In alle sectoren zullen professionals de voordelen gaan wegen van het veranderen van baan, zowel met het oog op hun carrière als op de werk-privébalans’, staat te lezen in het hoofdstuk over Nederland.

Accounting en finance

Robert Walters heeft een groei van 32% op jaarbasis in advertenties voor vacatures voor accounting en finance vastgesteld. In accounting en finance was er in 2015 voor het eerst sinds de crisis een toename van het aantal interimmers om het verloop op te vangen. In 2014 was de inhuur van interimmers nog vooral projectgericht. De vraag naar jonge interim professionals zal in deze sector in 2016 toenemen. Van een aanbodgestuurde markt, waarin recruiters een ruime keus in talent hadden, vindt er een verschuiving plaats naar een kandidaat-gedreven markt.

Banking en financial

In de bankensector is in 2015 zowel het aantal vaste contracten als het aantal interimposities gegroeid. Voor 2016 verwacht Robert Walters een grote come back in de bankensector. Door de toegenomen regelgeving vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) zou de vraag naar markt-, financiële professionals en specialisten in risk & compliance stijgen, zowel voor vaste banen als interim-klussen. Er heerst overall schaarste aan toptalent in de bankensector.

Export

Door toenemende export groeide in 2015 het aantal vacatures in logistiek, export en relevante IT support. Robert Walters verwacht dat werkgevers in 2016 moeite zullen hebben in de overspannen arbeidsmarkt om de juiste professionals in deze sectoren te vinden. Ook zal er een tekort zijn IT support professionals.

HR-functies

Door de grotere arbeidsmobiliteit in 2015 is ook de vraag naar hr professionals die zich bezighouden met werving en selectie toegenomen. Robert Walters verwacht dat er in 2016 een nog grotere vraag zal zijn naar HR professionals.

Juridisch

Er was in 2015 een aanzienlijke groei in vacatures voor juridische functies, met name in de Randstad. Er is specifiek meer vraag naar juridische specialisten in onder meer de bankensector, in fusies en overnames en IT. Voor 2016 verwacht Robert Walters vooral een tekort aan notariële advocaten voor bedrijven en de makelaardij. Ook de vraag naar interimmers groeit in dit vakgebied.

Sales & marketing

De banenmarkt voor sales professionals bleef stabiel in 2015. Voor dit jaar verwacht Robert Walters dat door de toegenomen export in Nederland vooral de vraag naar meer hoogopgeleide, ervaren sales mensen zal stijgen.

Veel marketing professionals zijn afgelopen jaar van baan gewisseld en (dus) blijft het aanbod van goede kandidaten schaars komend jaar, zo stelt Robert Walters. Er is vooral vraag naar marketeers met kennis van digitale media en big data.

Bron: Robert Walters

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer