Minder dan een kwart van de Nederlanders denkt dat de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ervoor zorgt dat werknemers minder snel ontslagen worden en dat deze wet de positie van flexwerkers verbetert.
Dat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo onder meer dan duizend mensen.
Slechts 22% van de Nederlanders geeft aan dat de WWZ goed uitpakt voor flexwerkers, terwijl de wetgeving juist bedoeld is om hun positie te versterken. Ook vindt slechts 22% van de Nederlanders de WWZ transparant en duidelijk.
Risico’s bij werkgever
De WWZ moet dan ook nodig op de schop, stelt Paul den Ronden, algemeen directeur van HR-bureau Tentoo. ‘De WWZ is een van de redenen dat werkgevers op dit moment weinig nieuwe werknemers aannemen, omdat de financiële risico’s te veel bij de werkgever komen te liggen bij een langdurig dienstverband. Laten we hopen dat het komende kabinet dit probleem oplost, zodat de werkloosheid verder kan worden ingeperkt.’
Kritiek vanuit politiek
Den Ronden zinspeelt hiermee op kritische geluiden van de politiek op de WWZ die er wellicht toe zullen leiden dat de wet na de verkiezingen zal worden aangepast. Alleen de PvdA zou de WWZ in de huidige vorm willen behouden. Niet verwonderlijk, aangezien PvdA-voorman Lodewijk Asscher als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid degene is die de WWZ heeft doorgevoerd (red.).
Den Ronden heeft een oplossing voor de WWZ-problematiek. ‘In België kunnen werkgevers vaste contracten wél tussentijds opzeggen. Een Belgische werkgever geeft de werknemer vaak een termijn van ongeveer zes maanden, waarin de medewerker de kans krijgt om een nieuwe baan te vinden, waarna het contract wordt beëindigd. Waarom zouden we dat niet ook in Nederland invoeren?’
Bron: Tentoo
Lees ook: Liberalen keren zich tegen WWZ