‘Dat iemand dakloos is, maakt voor ons niet uit’

1

In de maart-editie van Flexmarkt staat het bijzondere verhaal van Herenbos. Uitzendbureau Herenbos bemiddelt ook dakloze kandidaten. Met name voor werk in de groensector: laagdrempelig, maar ook fysiek zwaar. “Ik vraag nooit naar de reden waarom iemand dakloos is”, zegt vestigingsmanager Michael Markus van Herenbos Almere. “Als je maar wilt werken en op tijd komt.”

Tekst: Ellen Nap

“Veel bedrijven kijken niet verder dan iemands cv en dat vind ik niet helemaal fair”, zegt Michael Markus. Sinds een klein jaar is hij vestigingsmanager van Herenbos in Almere, uitzender met een focus op groen, bouw en techniek. Daarvoor bemiddelde hij tweeënhalf jaar op deze vestiging als intercedent verschillende groepen kandidaten voor ‘bedrijven in het groen’. 

Meer praktijk- dan theoriegericht

“Je moet het zo zien dat wij hier, naast de reguliere kandidaten, ook mensen helpen die meer praktijkgericht zijn dan theoriegericht. Die misschien niet hun opleiding hebben afgemaakt, maar wel altijd hebben gewerkt.” Als je in gesprek gaat met zo iemand, komt er vaak meer naar voren dan er op papier staat. “En dan weet je wel dat iemand op papier niet de juiste persoon is, maar dat hij of zij met alles wat-ie heeft gedaan en wil, wel de juiste persoon kan zijn.” 

Toeval

Dat Herenbos ook dakloze kandidaten bemiddelt, is eigenlijk toeval, vertelt Markus. “In 2022 was hier in Almere de Floriade. Een mooi project, met veel groen. Wij kregen de vraag mensen te zoeken om dat groen te onderhouden.” Het betrof werkzaamheden als onkruid plukken en het in de grond zetten van nieuwe planten. “Heel laagdrempelig maar fysiek werk, zoals het meeste werk waarin wij bemiddelen. In theorie kan iedereen het, als je het fysiek aankunt, tenminste. Het is ideaal om in te stromen in bijvoorbeeld de groensector, waar veel opleidings- en doorstroommogelijkheden zijn.” 

Dakloos

Er kwam iemand op gesprek die dakloos was, vertelt Markus, en die kon hij plaatsen op de Floriade. “Diegene kende nog wel meer mensen die ook dakloos waren en die ook werk zochten.” Op dat moment besloot Markus hier iets mee te doen. “We hebben deze mensen op gesprek laten komen en ze vervolgens aan een baan geholpen. Met z’n allen hebben ze toen op de Floriade gewerkt.” Dat was het startpunt, sindsdien houdt Herenbos contact met het Leger des Heils en omgekeerd.

Zeven succesverhalen

Op deze manier heeft Herenbos in Almere inmiddels zeven succesverhalen te vertellen. “Een aantal heeft echt een mooi leven weten op te bouwen. Zoals Randy, die door omstandigheden alles was kwijtgeraakt en bij het Leger des Heils terechtkwam. Zij hebben hem netjes opgevangen en ons gebeld. Hij heeft een paar maanden via ons gewerkt en kreeg toen een woning toegewezen, in Nijmegen. Want dat is hoe het werkt: als je een stabiel inkomen hebt, maak je kans op een woning.

Referentie

“En ook al is dat aan de andere kant van het land, als je een woning krijgt aangeboden, neem je die wel aan. Ik zei tegen hem: ‘Dat moet je lekker doen en dan ga je op zoek naar een andere baan.’ Het oosten is niet onze regio, dus wij konden hem daar niet bij helpen, maar ik heb hem wat vacatures doorgeven waar hij op kon reageren. En gezegd dat hij mij als referentie kon gebruiken. Twee dagen na zijn vertrek werd ik opgebeld door een bedrijf in de groenvoorziening dat een referentie vroeg. Daarna heb ik er niets meer van gehoord, ik ga ervan uit dat hij daar goed is gestart.” 

Duurzame arbeid

Onlangs is Markus nog langs de verschillende locaties van het Leger des Heils in Almere gegaan. Om flyers af te geven voor een evenement dat Herenbos heeft georganiseerd met een aantal grote opdrachtgevers. “Daar hebben de bedrijven zich gepresenteerd, met de verschillende werkzaamheden en hun machines, om te laten zien wat voor werk ze doen en wat de mogelijkheden zijn. Wij van Herenbos liepen daar ook rond. Mensen die geïnteresseerd waren, hadden direct een gesprek met de opdrachtgever. Als het van beide kanten positief was, konden ze starten.” In eerste instantie via Herenbos, zegt Markus. “En als het goed gaat, is er de mogelijkheid om in dienst te treden bij het bedrijf zelf. Dat is sowieso een doelstelling van Herenbos, we sturen aan op duurzame arbeid.” 

Herenbos overgenomen door AB Vakwerk

Herenbos houdt zich bezig met uitzenden, werving en selectie, opleiden en re-integratie. Het heeft een focus op werk in de groensector en daarnaast de bouw, techniek en schoonmaak. Herenbos heeft acht vestigingen in Noord- en Zuid-Holland en de Flevopolder. Het hoofdkantoor is in Schagen. Ruim 22 jaar geleden richtte Marcel Faber het bedrijf op. Eind december nam AB Vakwerk Herenbos over, naar eigen zeggen onder meer om met het merk Herenbos zijn aandeel in de groensector verder te ontwikkelen.

Adres Leger des Heils

Dat iemand dakloos is, wordt meestal duidelijk op het moment van inschrijving, als iemand zijn adres moet noemen. “Veel mensen die dakloos zijn, gebruiken het adres van het Leger des Heils als postadres. Ik weet welk adres dat is, dus dat herken ik.” Gaandeweg in het gesprek komt vaak naar voren waar iemand verblijft. “Ik vind het vervelend voor diegene, maar voor ons maakt het niet uit dat iemand dakloos is. Ik vraag ook nooit naar de reden waarom iemand dakloos is”, zegt Markus. “Als je maar wilt werken en op tijd komt.” 

Kop gestoten

Wat vraagt het van opdrachtgevers? “Eigenlijk is het niet heel anders dan anders. Kijk, zo iemand heeft wat pech gehad in het leven en probeert weer een nieuwe stap te zetten. Het belangrijkste is dat hij of zij gemotiveerd is.” Soms zijn er wel wat uitdagingen. “Op een gegeven moment heb je een band opgebouwd en dan hoor je weleens dat het lastig kan zijn dat mensen hun kamer delen met anderen. Dan is het niet altijd stil ’s nachts, terwijl je wel de volgende dag voor zevenen op je werkplek moet zijn.

“Daar hebben wij geen invloed op. Soms is dat wel vervelend. Als het een paar keer voorkomt dat iemand zich verslaapt, kan het zijn dat een opdrachtgever zegt ‘ik heb wel een planning waar ik rekening mee moet houden’. Dan kan het zijn dat iemand helaas moet stoppen.” 

En ja, hij heeft weleens zijn kop gestoten, erkent Markus. “Je werkt met mensen, je weet nooit wat iemand privé doet waardoor hij of zij niet meer naar het werk kan komen. Ik ga altijd in gesprek en nodig diegene uit om te vertellen waarom zoiets gebeurt. Maar als het blijft gebeuren, zijn wij niet de juiste partij en wens ik je veel succes.”

Trui of lamp

Soms helpt Markus iemand met andere dingen. “Ik geef weleens wat oude kleding van mezelf weg, een trui bijvoorbeeld.” Hij vertelt over Fons: “Die werkt via ons en heeft daardoor een woning gekregen. Superleuk natuurlijk, daar ben ik stiekem best trots op. Maar goed, hij had helemaal geen spulletjes voor zijn huis. Dus toen heb ik gezegd dat ik nog wel een lamp voor hem had. Als het goed is, heeft hij die opgehangen.”

Markus is niet bij Fons op bezoek geweest. “Zo ver ga ik niet. Maar hij werkt nog steeds voor ons, toevallig heb ik hem vorige week even gebeld en gezegd dat ik nog een oude magnetron had. Of hij nog iemand wist die die nodig heeft. Ze kennen elkaar allemaal en hij wist nog wel iemand. Die heeft hem hier vorige week op kantoor opgehaald. Dat is voor mij iets heel kleins, maar misschien voor die ander iets waar hij echt blij mee is.” 

‘Heel menselijk’

Toch wil Markus het niet mooier maken dan het is, zegt hij. “Het klinkt allemaal heel mooi dat we mensen helpen, en dat is ook wel zo. Maar wij blijven natuurlijk wel een commerciële organisatie. Wij willen mensen een stabiele, duurzame baan bieden. Maar we zijn tevens een ontzorger voor onze opdrachtgever en die hoeft in principe niets te maken te hebben met waar mensen vandaan komen. Die moet er niks van merken.” 

De opdrachtgevers waarmee Herenbos werkt, zijn ook ‘allemaal heel menselijk’, zegt Markus. “Als iemand door omstandigheden een paar keer te laat komt, ga ik weleens in gesprek met de opdrachtgever. Om uit te leggen wat de reden is. Altijd met toestemming van de kandidaat, natuurlijk. Als die het zelf niet durft te zeggen, vraag ik of hij het goed vindt dat ik dat doe.”

Verder kijken dan cv

Daar zit het menselijke aspect wat hij zo leuk vindt aan dit werk, zegt Markus. “Wat ik eerder zei over verder kijken dan een papiertje, dat geldt bij deze mensen nog meer. Ik zit tien jaar in de arbeidsbemiddeling en heb eerder ook wel kantoorpersoneel gedaan. Dat vond ik ook leuk, maar wat ik miste is het bemiddelen van de mensen die zichzelf niet zo goed weten te verkopen. Die het lastig vinden te verwoorden waar ze goed in zijn en wat ze willen.” 

Bij die mensen kijkt hij niet meer naar het cv, maar gaat hij in gesprek. “En dan komt er veel meer uit dan wat er eigenlijk op papier staat. Dat vind ik het sympathieke van dit werk.” 

Spijkerbroeken verkopen

Michael Markus, vestigingsmanager van Herenbos Almere, begon zijn werkende leven 17 jaar geleden als verkoper van spijkerbroeken. “Hartstikke leuk vond ik dat. Ik ben van nature best verlegen, maar in een winkel moest ik wel praten. Daar heb ik veel van geleerd.” Na een paar jaar paste dat werk hem niet meer – de koopavonden, het werken op zaterdagen. “Maar het commerciële gaat me wel goed af en ik kwam erachter dat ik graag met mensen werk. Een colleg die de overstap naar arbeidsbemiddeling had gemaakt, zei dat dit ook weleens iets voor mij kon zijn. Toen heb ik een lokaal uitzendbureau gebeld, hier in Almere, en ben daar aan de slag gegaan. Inmiddels werk ik alweer vier jaar voor Herenbos.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Als meer uitzendbureaus eens verder gaan kijken dan alleen het traditionele CV, de stereotypen en vooroordelen over bijvoorbeeld laagopgeleide mannen in de bloei van hun leven die in de bijstand zitten, maar hun stelselmatig afwijzen na een gesprek vanwege het uiterlijk, dan zou Nederland er weer op vooruit gaan.
    Ik ben zo’n man, die al lang aan de kant staat.

Reageer