Informeel leren maakt medewerker innovatiever

1

Collega’s die tijdens het werk veel van elkaar leren, zijn goed voor de innovatiekracht van een bedrijf. Een losse opleiding of cursus heeft minder effect, zo blijkt uit TNO onderzoek.

TNO onderzocht op verzoek van het ministerie van SZW de effecten van informeel leren, formeel leren en een combinatie daarvan. Informeel leren en de combinatie van informeel en formeel leren hebben vooral gunstige invloed op het innovatievermogen van het personeel. Bij een gunstige informele leersituatie denkt 52% van de medewerkers mee over innovaties in het werk (zoals verbeteren van werkprocessen of diensten). Bij een ongunstige informele leersituatie is dat 31% van de medewerkers. Bij informeel leren gaat het om leren op het werk.

Ontwikkelingsgericht leidinggeven

Het informele leren moet vanzelfsprekender worden, vindt TNO. “Denk aan het vergroten van autonomie en variatie in het werk en versterken van de onderlinge kennisuitwisseling.” Ook pleit TNO voor ontwikkelingsgericht leidinggeven. “Dat is medewerkers stimuleren om taken te doen die ze nog niet beheersen die ze, onder goede begeleiding en met ruimte voor het maken van fouten, onder de knie krijgen.”

Bevlogenheid en productiviteit

Behalve het innovatievermogen waren er ook positieve effecten te zien op de aansluiting van kennis en vaardigheden van personeel met het werk, bevlogenheid en productiviteit van het personeel drie jaar later. In het onderzoek zijn geen effecten op verloop of verzuim in de organisatie gevonden. Meer informeel en/of formeel leren zorgt er niet voor dat mensen sneller (of juist minder snel) vertrekken bij het bedrijf, of meer of minder gaan verzuimen.

Flexmarkt themanummer opleiden

Download het digimagazine van Flexmarkt met als thema Opleiding & Ontwikkeling. De artikelen in dit thema-nummer gaan over actuele onderwerpen als:

  • Waarom zakken de SEU-slagingspercentages en wat kun je eraan doen?
  • 8 bewezen opbrengsten van opleiden & trainen
  • Pionieren met zij-instromers
  • Huiswerk voor ABU-leden; hoe de ABU leden toetst op hun interne opleidingsbeleid

 

Flexmarkt digimagazine Opleidingen, november 2023

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

 1. Uit veel meer onderzoeken en ook mijn eigen praktijkervaring blijkt dat informele managementpraktijken (dus niet alleen opleiden en ontwikkelingen) veel meer resultaat geven mbt bevlogenheid van medewerkers en productiviteit van een organisatie. Nederlanders houden ook meer van een informele management- en leiderschapsstijl; die stijl geeft medewerkers meer autonomie en verantwoordelijkheid.
  Volgend jaar komt ons boek uit waarin we dit allemaal toelichten, leuk om te lezen over dit onderzoek!

Reageer