AI helpt vaardigheden koppelen aan functies

0

Al jaren wordt erover gesproken, maar eindelijk lijkt het zover te zijn: kunstmatige intelligentie doet zijn intrede in de flexbranche. Een blik op een paar initiatieven.

Al jaren wordt gesproken over de gouden bergen aan data waar arbeidsbemiddelaars op zitten. En waar met de juiste IT enorme stappen kunnen worden gemaakt in het matchen van kandidaten. Maar ook in het vinden van de juiste vacatures en het automatiseren van saaie, maar tijdrovende klussen als het inkloppen van vacatureteksten.

Techwolf

Die toekomst lijkt nu eindelijk te zijn aangebroken, want verschillende bedrijven hebben zich de afgelopen paar jaar vastgebeten in precies deze materie. Neem Techwolf, dat vier jaar geleden is opgericht door drie studenten computerwetenschappen aan de universiteit van Gent.
Ze hadden alle drie een baantje in horeca, maar tegelijkertijd waren er enorme tekorten aan mensen in de IT. Blijkbaar werd er niet goed gekeken naar de vaardigheden van mensen en kwam je als student alleen maar in aanmerking voor typische studentenbaantjes. “Ook al kon je iets waar veel vraag naar is”, zegt Sales associate Ophélie Masco.

We weten zo precies welke vaardigheden correleren met welke functietitel.

Vaardigheden

Dit bracht het drietal op het idee om vaardigheden in plaats van diploma’s centraal te stellen bij het invullen van vacatures. Om uit te vogelen welke vaardigheden relevant zijn voor welke functie, ging Techwolf vacatures die online staan verzamelen. In de afgelopen vier jaar zijn zo miljoenen vacatures in de systemen van het bedrijf terechtgekomen. Het heeft nu een van de grootste databases van vacatures in de wereld. Al die kennis wordt nu door kunstmatige intelligentie ingezet bij het koppelen van de juiste mensen aan de juiste functie.

Masco: “We weten zo precies welke vaardigheden correleren met welke functietitel. Als jij bijvoorbeeld een projectmanager in de geneesmiddelenbranche zoekt, weten wij welke skills je daarbij nodig hebt.” Die kennis zet Techwolf nu in om bijvoorbeeld verschillende grote uitzenders te helpen bij het koppelen van kandidaten aan functies.

Software

 De software van Techwolf werkt verschillende kanten op. Het kan snel een preselectie maken van kandidaten met de juiste vaardigheden voor een bepaalde functie, maar het werkt ook andersom: het kan functies en zelfs bedrijven vinden die passen bij een bepaalde werknemer.
En er zijn meer voordelen voor kandidaten, zegt Masco. “We kunnen mensen ook perspectief bieden als ze niet goed weten wat ze willen of kunnen. Welke vaardigheden heb je en waar komen die van pas? Zo kun je kandidaat altijd meer opties geven dan alleen maar wat ze eerder hebben gedaan, of waarvoor ze zijn opgeleid. Denk aan een lasser die na tien jaar wat anders wil. Wat heeft die voor dingen gedaan die je ook elders kunt inzetten?”
Een ander groot voordeel van kunstmatige intelligentie is dat het in principe geen last heeft van vooroordelen – mits goed ingeregeld natuurlijk. “Ons systeem kijkt alleen naar iemands vaardigheden, verder niets. Dus je achtergrond telt helemaal niet mee.”

Ons systeem kijkt alleen naar iemands vaardigheden, verder niets. Dus je achtergrond telt helemaal niet mee.

AI Assistant ondersteunt intercedenten

Ook RecruitNow timmert flink aan de weg als het gaat om kunstmatige intelligentie. Afgelopen maanden testte het zijn nieuwe AI Assistant bij een aantal klanten. Deze functie, die gebruik maakt van de technologie van OpenAI, ondersteunt intercedenten bij hun werk.  Door aan te geven wat functies precies inhouden en welke vaardigheden je ervoor nodig hebt. Ook schrijft de AI Assistant vacatureteksten die zijn afgestemd op de gewenste tone-of-voice en kanaal, zoals de vacaturewebsite of een social media post.
“We praten natuurlijk vaak met onze klanten en dit kwam naar voren als een belangrijke wens,” zegt ceo André Polderman. “We zijn al een tijdje bezig om te kijken naar de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en wat het kan betekenen voor de intercedenten en recruiters. We volgen OpenAI al een tijdje en hebben ook andere mogelijkheden bekeken. Die voldeden veelal niet. Nu is deze techniek in een volwassen fase gekomen en goed genoeg om mee te gaan werken.”

Een app als jobcoach

Niet alleen Techwolf en RecruitNow zien toekomst in kunstmatige intelligentie. Er zijn talloze initiatieven in deze veelbelovende markt. Zo is er SkillsCV: een app die wordt ondersteund door zo’n twintig grote uitzenders. Deze kan op basis van iemands ervaring, kennis en vaardigheden in een handomdraai een overzicht maken van passende werkgevers, banen en vacatures. Andersom kan het ook werkgevers aan kandidaten helpen.
Het algoritme achter SkillsCV wordt gevoed door de enorme database aan vacatures van Jobdigger. Dit bedrijf heeft, net zoals Techwolf, de afgelopen jaren miljoenen vacatures verzameld, inclusief de vaardigheden die bij functies en beroepen horen. Grote uitzenders en mediabedrijven zijn de app nu volop aan het testen, vertelde Business Development Director van Jobdigger Adelbert Smal afgelopen najaar.

 

Goede vacaturetekst

Een van de redenen om de AI Assistant te ontwikkelen was dat intercedenten vaak te weinig tijd hebben om een goede vacaturetekst te schrijven, vervolgt hij. “Vaak worden oude teksten hergebruikt en op een paar punten aangepast. Google en andere zoekmachines vinden dat niet leuk, wat weer gevolgen heeft voor de vindbaarheid van je vacatures. Dat wil je natuurlijk niet.”
Ook staan veel intercedenten aan het begin van hun loopbaan. “Als iemand zich inschrijft met een zeldzaam beroep als betonvlechter, moet er vaak uitgebreid gegoogled worden. In plaats daarvan geeft de AI Assistant nu meteen alle benodigde informatie over de functie.”
Vanaf deze maand is de AI Assistant beschikbaar voor alle gebruikers van Cockpit, het recruitmentsysteem van RecruitNow. Wat zijn de plannen nu? Polderman: “Allereerst willen we zoveel mogelijk feedback van klanten verzamelen: wat gaat goed, wat kan er beter, enzovoort. Op die basis breiden we de functionaliteiten verder uit.”

Vaardigheden koppelen aan functies

RecruitNow is ook aan het kijken hoe het, net zoals Techwolf, op basis van vaardigheden kandidaten kan koppelen aan functies. Dat is minder eenvoudig dan het klinkt, volgens Polderman: “Een boekhouder en een metaalbewerker kunnen allebei bijvoorbeeld heel nauwkeurig zijn, maar concreet heb je daar niet zoveel aan.”

Helemaal zonder cv werken, dat ziet hij daarom niet snel gebeuren. Automatisering is wat hem betreft een onmisbare tool om te kunnen focussen op waar het echt om draait: persoonlijk contact met de kandidaten en opdrachtgevers. “Er valt veel te automatiseren, maar menselijk contact kun je nooit vervangen. Uiteindelijk past geen mens volledig in een algoritme.”

Lees ook: AI, erg handig maar niet zonder gevaar


Dit is een bewerkte versie van het artikel, geschreven door Fons van Lier, dat is gepubliceerd in Flexmarkt digimagazine ICT, april 2023. Dit digimagazine is beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer