Het geheim achter de giga groei van detacheerder Linden-IT

0

Detacheringsbureau Linden-IT bemiddelt IT’ers. En met veel succes. De omzet groeide van € 18,5 miljoen in 2021 naar ruim € 33 miljoen in 2022. Oprichter en eigenaar Gerbert Jan Valk over het geheim achter de groei.

“Toverdrank hebben we niet, we doen het hier gewoon met koffie”, schertst Gerbert Jan Valk, oprichter en eigenaar van Linden-IT. Toch heeft hij klaarblijkelijk een sterke formule gevonden. In 2022 groeide het aantal IT-professionals dat voor het bedrijf werkt met 50%. De omzet steeg, volgens voorlopige cijfers, zelfs met 75%.

Afgestudeerden en zij-instromers

Naast relevant afgestudeerden werft Linden-IT ook zij-instromers. Het bedrijf leidt hen op in de eigen academy om hen inzetbaar te maken in één van vijf krapteberoepen in de ICT. Te weten helpdeskmedewerker, cloudspecialist, applicatiebeheerder, BI/Data-scientist en low-code programmeur in de zogenoemde Mendix-omgeving van Siemens. “Hierin kan een developer applicaties ontwikkelen zonder code te schrijven”, licht Valk toe.
“Als we een trainee willen klaarstomen om te programmeren in high-code, dus Java of een van de C-talen, zijn we één tot anderhalf jaar verder. Dat past niet goed in ons concept, waarin we meteen een baan aanbieden. Veelal bij gerenommeerde bedrijven, gecombineerd met het leer- en ontwikkeltraject en de vele persoonlijke aandacht die we aan onze IT-professionals besteden. We bieden volop kansen om te groeien. Ook krijgen ze een leaseauto. Kandidaten blijken dat nog steeds te waarderen.”

De trainees weten voor welk werk ze worden opgeleid, maar nog niet waar ze dat gaan doen.

Ontwikkelaars willen rechtstreeks in dienst

Tot het concept behoort ook dat trainees snel aan het werk kunnen, en wel in een detacheringsconstructie. Ook daar wringt het, weet Valk: “High-code ontwikkelaars willen graag rechtstreeks in dienst bij de bedrijven waarvoor ze programmatuur schrijven. Maar Linden-IT detacheert alleen maar. Voor de IT-professionals die wij vinden hebben we nog geen opdrachtgever als we ze aannemen. De trainees weten voor welk werk ze worden opgeleid, maar nog niet waar ze dat gaan doen.”
Een ander onderdeel van de werkwijze van Linden-IT is dat het zijn IT-professionals gedurende hun loopbaan helpt om hogerop te komen. Valk schetst hoe een carrière kan verlopen: “Van medewerker support kan je doorgroeien naar applicatiebeheerder, teamleider, cloud- of securityspecialist. Misschien word je uiteindelijk teamlead of hoofd van een afdeling. Vijftien jaar geleden waren opdrachtgevers misschien niet zo happig op doorgroeiende professionals, maar de schaarste brengt met zich mee dat IT’ers op alle niveaus stappen kunnen zetten.”

Detachering duurt gemiddeld 18 maanden

Daarbij vindt Jan Valk het niet erg als zijn gedetacheerden worden overgenomen door opdrachtgevers. “Detachering is altijd met optie tot overname. De gemiddelde duur is nu 18 maanden. Dat is best kort, maar dat vind ik oké. Als iemand tevreden is en honderd procent op zijn plek zit, wie ben ik dan om hem tegen te houden. Door los te laten, heb ik er een ambassadeur –én een klant– voor het leven bij.”
Deze meegaande opstelling past in de filosofie van Linden-IT, waarbinnen de relatie ‘key’ is in al het doen en laten van het bedrijf. “We blijven onze voormalig gedetacheerden volgen gedurende hun hele carrière”, vertelt Valk. “Onze recruiters houden contact met ze. Niet om wat te halen, maar als nazorg en om te kijken of we ze nog ergens mee kunnen helpen. Zolang je blijft geven, komt het vanzelf een keer naar je terug. Dat is mijn heilige overtuiging.”

Het blijkt impact te hebben dat onze recruiters contact houden met onze ex-gedetacheerden.

Onenigheid voorkomen

De instroom naar vervolgopleidingen en de bijbehorende banen bestaat dan ook gedeeltelijk uit alumni. “We proberen dit niet heel opzichtig te doen,” vertelt Valk, “om onenigheid met onze opdrachtgevers te voorkomen. Toch blijkt het impact te hebben dat onze recruiters contact houden met onze ex-gedetacheerden. De vraag die we steeds weer stellen is: waar wil je heen? Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging en om professioneel op een hoger niveau te komen? Of ben je toe aan een stap zijwaarts, een andere richting in? Wij kunnen daarbij helpen en het enthousiasme waarmee onze recruiters dit overbrengen werkt aanstekelijk.”
Linden-IT begon 2023 door vorige maand een vestiging te openen in Zweden. Valk en de zijnen zien daar een markt die te vergelijken is met de Nederlandse. En die klaar is voor dezelfde dienstverlening die in ons land succesvol is. Daarnaast geeft de uitbreiding de mogelijkheid om klanten te bedienen die in beide landen aanwezig zijn.

Het jaar start rustig

Voor het overige start het jaar rustig, vertelt Gerbert Jan Valk: “Alles blijft op niveau. Dat is overigens niet wat ik voortdurend verwacht heb. Door de oorlog in Oekraïne, het energietekort en de inflatie had ik vorig jaar wel een dip verwacht. Maar die is uitgebleven.”
Voor de middellange termijn verwacht Valk dat de schaarste aan IT’ers blijft aanhouden. “Er zullen steeds meer mensen in de IT nodig zijn, omdat technologie steeds verder oprukt op steeds meer terreinen van de samenleving. IT is overal. Daarbij is het mensenwerk. Het drááit om mensen in de IT. Natuurlijk, automatisering en AI rukken op. Maar er is voor mensen nog veel werk in het ondersteunen van processen en het maken van producten.”

Geen eindpunt

Gevraagd richting welk vergezicht zijn bedrijf zich ontwikkelt, zegt Valk: “Ik heb geen eindpunt. Zolang wij kunnen groeien met behoud van kwaliteit en persoonlijkheid, kunnen wij door. Natuurlijk zijn we intern al bezig geweest met de volgende stappen, naar 750 en 1.000. Maar doelstellingen in aantallen alleen zeggen me niet zoveel. Ik had in 2016 niet verwacht dat ik zeven jaar later 500 mensen in dienst zou hebben. Ik wilde weer beginnen in het werk dat mijn hart heeft, IT’ers helpen aan een leuke opdracht. Dat is waar ik energie van krijg. En die draag ik zelf ook weer over.”

Linden-IT kwam vorig jaar de Flexmarkt Omzetranglijst Top 100 binnen op nummer 87 met een omzet van €18,5 miljoen in 2021. De omzet groeide in 2022 naar ruim € 33 miljoen, waarmee de detacheerder in de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2023 – die begin juni wordt gepubliceerd – een 70e positie inneemt.

 

‘Detacheren in IT is IT, niet flex’

Linden-IT is een IT-bedrijf, geen flexbedrijf, betoogt eigenaar Gerbert Jan Valk: “De overheid wil graag dat mensen werken in een dienstverband. Bij Linden-IT is dat inderdaad zo: wij hebben iedereen in dienst. Toch word ik gezien als een flexbedrijf. Wij moeten daarom hogere premies betalen. Maar gedetacheerden hebben bij Linden-IT een vast dienstverband en ze worden doorbetaald als we geen werk voor ze hebben. Daarnaast scholen we ze.”

Dit in dienst nemen en detacheren was voor Linden-IT geen voorsorteren op een mogelijke verdere aanscherping van wetgeving, geeft Valk aan. “Ik heb jarenlange ervaring in de branche en we doen het het liefst zo. Ik koos bewust om geen uitzendbureau te zijn. Maar ik word liever gezien als een IT-bedrijf. Een opdrachtgever heeft een probleem, Linden-IT lost het op. Grote dienstverleners als Cap Gemini doen dat ook. Goed, zij nemen in sommige ingewikkelde trajecten de projectverantwoordelijkheid. Maar arbeidsrechtelijk is het hetzelfde.”

Valk is dan ook met de VVDN aan het lobbyen in Den Haag om de overheid bereid te maken om bedrijven als het zijne te zien als iets anders dan een uitzendbureau. “Wij nemen verantwoordelijkheid om IT-professionals te creëren en ze werken in een dienstverband voor ons. De wereld heeft ICT’ers hard nodig, dus waarom zouden we elkaar gaan tegenwerken?”

 

Dit is een bewerkte versie van het artikel, geschreven door Guido de Kanter, dat is gepubliceerd in Flexmarkt digimagazine ICT, april 2023. Dit digimagazine is beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer