Minder sterke omzetdaling Randstad en ManpowerGroup

0

Zowel Randstad als ManpowerGroup hebben in het derde kwartaal hun omzet zien dalen, maar de omzetkrimp is maar half zo sterk als in het tweede kwartaal. In Nederland deden uitzendreuzen het minder goed. Randstad verwacht ondanks nieuwe lockdownmaatregelen herstel aan het eind van het jaar.

Dat bijkt uit de publicaties van de kwartaalcijfers van Randstad en ManpowerGroup.

Randstad

De omzet van Randstad kwam in de derde kwartaal uit op bijna € 5,2 miljard, tegen ruim € 6 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt neer op een omzetdaling van -13% op jaarbasis. Onder de streep bleef € 104 miljoen euro winst over. Dat is ruim een kwart minder dan een jaar terug. De omzetkrimp is daarmee aanzienlijk minder sterk dan in het tweede kwartaal toen door de coronacrisis Randstad wereldwijd een omzetdaling van -25% boekte.

Randstad Nederland

De omzet van Randstad Nederland bedroeg in het derde kwartaal € 691 miljoen, wat neerkomt op een omzetdaling van -17% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is een minder sterke daling dan in het tweede kwartaal – het coronakwartaal – toen de omzet in Nederland met -24% daalde.

ManpowerGroup

Ook ManpowerGroup heeft de cijfers over het derde kwartaal bekendgemaakt. Manpower behaalde afgelopen kwartaal wereldwijd een omzet van $ 4,6 miljard. Dat komt neer op een omzetdaling van -14%. Ook voor ManpowerGroup geldt dat de omzetkrimp in het derde kwartaal veel minder sterk is dan in het tweede kwartaal (-28%).

ManpowerGroup Nederland

De omzet van ManpowerGroup in Nederland kwam in het derde kwartaal uit op circa $ 550 miljoen. Dat betekent een omzetkrimp van -23% (zonder wisselkoersverschillen) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van het tweede kwartaal toen de omzet van ManpowerGroup Nederland met -26% daalde.

ABU Marktmonitor

Daarmee doen zowel Randstad als ManpowerGroup het wereldwijd een stuk beter dan in het tweede kwartaal, maar blijft het herstel in Nederland voor beide uitzendconcerns achter bij de wereldwijde ontwikkeling. Ook in vergelijk met gemiddelde omzetontwikkeling van de uitzendbranche in Nederland doen Randstad Nederland en ManpowerGroup Nederland het minder goed. De meest recente ABU Marktmonitor (periode 9) daalde de omzet van de uitzendbranche met -9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Herstel zet door

Van alle uitzendkrachten van Randstad die door de coronacrisis werkloos raakten, is ruim 90% weer aan het werk. Van de 150.000 uitzendkrachten wereldwijd die werkloos raakten, zijn er 140.000 weer aan het werk. Dat waren er in het tweede kwartaal 90.000. “De omstandigheden herstelden zich geleidelijk tijdens het derde kwartaal in de meeste van onze regio’s”, zo zei Randstad-topman Jacques van den Broek bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Volgens hem hield het positieve momentum aan in de eerste weken van oktober. Maar het bedrijf wijst ook op de aanhoudende onzekerheid en de recente hernieuwde lockdownmaatregelen in veel landen.
Toch verwacht Randstad dat het herstel doorzet in het vierde kwartaal. De marktleider in de uitzendwereld ziet voldoende kansen voor werkzoekenden op de Nederlandse arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in de techniek, het onderwijs of de gezondheidszorg. “Maar ook de piek in de logistiek aan het einde van het jaar wordt alweer moeilijk te bemensen”, zegt Van den Broek.

Bronnen: ANP/Randstad/ManpowerGroup

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer