Robert Half: nu vooral vraag naar interimmers

0

Momenteel zijn bedrijven voornamelijk op zoek naar tijdelijke professionals. De arbeidsmarkt trekt pas in 2021 weer echt aan. Recruiters moeten de werving en selectie wel aanpassen aan het thuiswerken.

Dat blijkt uit de Salarisgids 2021 van recruitmentbureau Robert Half.

Interimmanagers

Bedrijven hebben op dit moment vooral vacatures voor gespecialiseerde tijdelijke professionals voor posities waar tijdens de pandemie de werkdruk is toegenomen.  Die zijn nu extra aantrekkelijk doordat ze met minimale training inzetbaar zijn om bedrijfskritieke functies te vervullen. Vandaar dat de vraag naar interimmanagers groeit. Zij kunnen met hun specifieke vaardigheden snel cruciale posities vervullen. Robert Half ziet dan ook een toename in de vraag naar deze professionals omdat ze vanaf de eerste dag meerwaarde bieden en een voorspelbare kostenpost vormen. De sectoren waarin de vraag naar interimmanagers het hoogst is, zijn: Finance, Supply Chain & Logistiek, Management, IT, HR en M&A.

Talent aantrekken en behouden

Maar ook vaste vacatures worden langzaam weer gevuld en de arbeidsmarkt zal in 2021 weer aantrekken, stelt Robert Half. Voornamelijk in de maakindustrie, zorg, FMCG, private banking en audit is er veel vraag naar nieuw talent. Uit het onderzoek van Robert Half blijkt dat bedrijven specifiek op zoek zijn naar talent dat het interne gebrek aan technische vaardigheden kan opvangen. Daarnaast is er een duidelijke verschuiving te zien in de gezochte vaardigheden van kandidaten. Wendbaarheid, creativiteit en communicatie zijn belangrijker geworden omdat deze bijdragen aan de veerkrachtigheid en flexibiliteit van werknemers. Deze karaktereigenschappen zijn extra waardevol tijdens uitdagende tijden. Tot slot is het van belang voor bedrijven dat kandidaten met minimale training snel inzetbaar zijn.
Op een beter salaris hoeven de kandidaten echter even niet te rekenen. Robert Half verwacht dat de lonen vlak blijven in 2021. Door het uitblijven van promoties en loonsverhogingen tijdens de pandemie maakt 90% van de werkgevers zich zorgen over het behoud van talent.
Die zorg is terecht, stelt Frédérique Bruggeman van Robert Half die er op wijst dat 70% van de  professionals op dit moment overweegt om te switchen van baan. “Medewerkers hebben het zwaar gehad tijdens de pandemie. Vaak hebben ze meer verantwoordelijkheden gekregen en hebben ze langere uren gedraaid. Daarnaast heeft deze verandering voor hen ook tot nieuwe vaardigheden geleid. Het is daarom een mooie gelegenheid om je carrière onder de loep te nemen en te kijken of je nog steeds op het juiste pad zit. (..) We zien steeds meer, als gevolg van de pandemie, dat medewerkers beter bewust zijn van hun skills en hun waarden en wat dit betekent voor hun salaris.”

Werving bij thuiswerken

Volgens Bruggeman heeft het thuiswerken grote invloed heeft op de werving en selectie: “Hoewel sommige sectoren duidelijk moesten inkrimpen door de coronacrisis, toonden veel bedrijven zich veerkrachtig door zich in snel tempo aan te passen aan de nieuwe bedrijfsrealiteit. De overstap naar thuiswerken, de versnelde digitale transformatie, de ontwikkeling van virtuele procedures voor recruitment en onboarding, het stimuleren van nieuwe vaardigheden en de opmars van flexibelere personeelsmodellen hebben de manier waarop bedrijven werken, personeel werven en producten en diensten aanbieden, grondig veranderd. Bovendien zijn ze de voorbode van hoe we in het post-coronatijdperk zullen werken.”

Bron: Robert Half

Lees ook: Arbeidsmarkt ondanks coronacrisis nog steeds krap

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer