Nederlandse Gedragscode franchise in aantocht

0

Franchising blijft groeien en wordt een steeds groter onderdeel van onze economie. Omdat er soms sprake is van ongelijkwaardigheid tussen franchisegever en franchisenemer komt er een Nederlandse Gedragscode franchise.

Dit lieten Minister-president Mark Rutte en vice-Minister-president Lodewijk Asscher weten in een brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer. Daarnaast komt er een bijbehorende geschillencommissie. De bedoeling van deze gedragscode is om de positie van franchisenemers beter te beschermen. Er is al een Europese Erecode voor franchising waar de leden van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) zich aan houden. Hierin staan voorwaarden van eerlijk gedrag voor de franchisegever en franchisenemer. Het doel daarvan is het bevorderen van gezonde en evenwichtige franchise.

Problemen franchise
Uit de franchisesector komen geluiden dat er door tegenstrijdige belangen problemen ontstaan in de samenwerking tussen franchisenemers en franchisegevers. Volgens Minister van Economische Zaken Henk Kamp, is de Europese Erecode toe aan verbetering. Minister Kamp pleit in zijn brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer voor een beter uitgewerkte en een op Nederland toegespitste gedragscode met geschillenbeslechting op basis van zelfregulering. Dit betekent, dat als er conflicten zijn, de ondernemers verantwoordelijk blijven om deze op te lossen.

Voorstanders en tegenstanders
Voorstanders van een Nederlandse Gedragscode franchise zijn voornamelijk franchisenemers. Zij vinden dat de Europese Erecode onvoldoende waarborgen biedt omdat deze maar voor 30 procent van de franchiseformules in Nederland geldt. Tegenstanders vinden dat de Europese Erecode in combinatie met ons Burgerlijk Wetboek wel voldoende waarborgen biedt voor alle partijen. De tegenstanders zijn vooral franchisegevers.
De Europese Erecode is geen formele wet. Het geeft een bepaald referentiekader aan, waaraan franchiseorganisaties hun gedrag toetsen. Alle Europese franchiseverenigingen die zich aan deze Erecode verbinden, hebben in hun statuten vastgelegd dat hun leden verplicht zijn deze Erecode toe te passen. Dit zijn de franchisegevers. De Europese Erecode is in Nederland alleen van toepassing in de relatie franchisegever-franchisenemer, als de franchisegever lid is van de NFV.

Veranderingen franchise
Waarschijnlijk zal de nieuwe Gedragscode  gaan gelden voor alle franchiseorganisaties. Maar een gedragscode is geen wet. Daardoor is het niet mogelijk partijen buiten hun wil aan een gedragscode te binden. Hier zal de overheid dus een oplossing voor moeten zoeken.


Bron: Rijksoverheid – Nederlandse Franchise Vereniging

Lees ook: ‘Gedrevenheid en ambitie essentieel bij franchisen’ en Franchisen: ondernemen met een vliegende start

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer