‘Strengere wetgeving zzp biedt kansen voor uitzenders’

0

De coronacrisis lijkt bijna voorbij. Hoe staat de uitzendbranche ervoor en wat zal de invloed van de nieuwe wetgeving zijn? De krapte komt keihard terug en het is aan uitzenders om zich zo te positioneren dat zij hiervan kunnen profiteren.

 Dat stelt Han Mesters, sectorbankier van ABN AMRO, in een interview met Flexmarkt.

Structurele tekorten

Als sectorbankier hoort Mesters nu al consultants klagen over tekorten aan senior- en mediorprofielen. “Nu betreft dat over het algemeen niet de uitzendkrachten, maar het geeft wel aan dat er een structureel tekort is aan mensen. We zagen het al voor corona en nu zien we het terug op grotere schaal dan we eerst dachten. Ook in sectoren waar uitzenders wel mee te maken hebben, zoals de techniek en de zorg.”
De komst van de WAB heeft externe flex en uitzenden duurder gemaakt, maar dat zal bij aanhoudende schaarste op de arbeidsmarkt niet per se tot minder vraag naar uitzendkrachten leiden, denkt Mesters. “Wat er gaat gebeuren door die schaarste is dat bedrijven weer meer externe flex gaan waarderen. En ook bereid zijn daar meer voor te betalen. De ervaring met de coronacrisis heeft laten zien dat het bij massale vraaguitval toch wel handig is om flex te hebben. Want dat kun je in een noodgeval afstoten.”

Verschuiving van zzp naar uitzenden?

En dan is de volgende vraag: hoe past de uitzendformule in die situatie en hoe gaan uitzenders zich positioneren? Mesters: “Het aandeel uitzenden in flexwerk is relatief klein. Zzp’ers hebben een groot deel overgenomen.” Op het gebied van wetgeving gebeurt daar veel. “Een van de aandachtspunten om uitzenden beter te begrijpen, is hoe de wet DBA gaat uitpakken. In de groep van ruim 1 miljoen zzp’ers zitten een heleboel mensen die, hoe de wet er ook uit gaat zien, geen echte zzp’ers zijn. Die moeten dus terugvloeien in een andere contractvorm. Loondienst of detachering zijn opties. Als die zzp’er wat strakker wordt bekeken, zie ik daar wel een kans voor uitzenders.”

Wat verwacht Mesters als sectorbankier voor de omzetten en verkopen van flexbureaus? “Als je daar de tekorten aan mensen centraal neemt, is de vraag hoe het waterbedeffect van de wet DBA eruit gaat zien. Voor de coronacrisis was voor uitzenders de beperking voor groei het tekort aan mensen. Ik denk dat we daar weer snel naar teruggaan, tenzij uitzenders uit die pool zzp’ers kunnen gaan putten.”

…Klik hier om het hele interview te lezen.

 

Lees ook:

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer