‘Meer misbruik door EU-regels seizoensarbeid’

0

Een nieuwe EU-richtlijn voor seizoensgebonden arbeid van mensen buiten de EU werkt oneerlijke concurrentie en misbruik van ingeleend personeel in de hand.

Dat vreest voorzitter John Kerstens van FNV Bouw. Woensdag is de nieuwe richtlijn onderwerp van gesprek tijdens een algemeen overleg van parlementariërs.

De vakbond juicht toe dat er EU-regels komen om de bouwmarkt te reguleren. Het concept dat nu op tafel ligt, biedt echter geen handvatten rond goede huisvesting, gelijk loon voor gelijk werk of een verplichte ziektekostenverzekering, vindt de bond.

Kerstens ziet in de nieuwe plannen niets anders dan “een list”, die het werkgevers nog makkelijker maakt om werknemers van buiten de EU tewerk te stellen. “Zonder een preventief en beschermend kader, zonder handhaving op het terrein, zal de richtlijn verder misbruik aanmoedigen.”

De vakbond ziet nu al veel wantoestanden met ingeleende werknemers, zoals onderbetaling en uitbuiting. “We zien nu al malafide uitzendbureaus en koppelbazen die laaggeschoold personeel misbruiken. We zien nu al dat vast personeel beconcurreerd wordt op arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden”, aldus Kerstens, die vreest dat de nieuwe richtlijn deze trend alleen maar versterkt.

De term ‘seizoensarbeid’ leidt overigens tot verwarring, meent de vakbond. Aanstelling van laaggeschoolde buitenlandse bouwarbeiders is vaak helemaal niet afhankelijk van klimatologische omstandigheden. FNV Bouw pleit voor een heldere definitie, om te voorkomen dat werkgevers een juridische list bedenken om nieuwe wetgeving te omzeilen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer