Werkgever biedt truckers 2,5 procent

0

Werkgevers in de beroepsgoederenvervoersector hebben woensdagmiddag een eindbod op tafel gelegd, waarbij vrachtwagenchauffeurs er in 2011 per saldo ongeveer 2,5 procent op vooruitgaan.

Dat liet FNV Bondgenoten weten. Voor dit jaar willen de werkgevers de lonen bevriezen.

De loonsverhoging gebeurt in twee stappen, met in januari 2,1 procent en in juli 1 procent. Een ziektekostenvergoeding van 0,6 procent vervalt per januari. “Verder hebben we goede afspraken over werkgelegenheid en de 48-urige werkweek”, aldus bestuurder Reinier Stroo van FNV Bondgenoten. “We zijn positief verrast over het loonbod van 2011 en de afspraken die we hebben kunnen maken. Het resultaat voor 2010 is echter teleurstellend.” FNV legt het eindbod deze maand voor aan de leden.

Bestuurder Anton Meijerman van CNV Vakmensen is teleurgesteld. “Dit jaar krijgen de mensen er helemaal niets bij. Ik begrijp dat niet. Ik vraag me af of het eindbod voldoende is om de boosheid bij onze leden weg te nemen”, aldus Meijerman. Ook CNV legt het bod deze maand voor aan de leden.

Tijdens de cao-bespreking zijn onder meer afspraken gemaakt om 2750 leer-werkplekken voor jongeren en honderd banen voor jonggehandicapten te creëren. Daarnaast willen de twee partijen zich inzetten om meer vrouwen en allochtonen in de sector te krijgen. “Daar zijn we natuurlijk blij mee”, aldus Meijerman. “Maar dat is het dan ook. Alle andere voorstellen hebben de werkgevers afgeschoten.”

De onderhandelingen over de cao, die voor 140.000 werknemers geldt, zijn inmiddels al maanden bezig. De bonden zijn blij dat er schot in de zaak zit. “Na ruim tien maanden is er eindelijk duidelijkheid”, aldus Meijerman. Stroo: “Nu kunnen leden er eindelijk weer wat over zeggen.”

Dinsdag stortten boze truckers een vrachtlading uien uit voor het kantoor van werkgeversorganisatie TLN in Zoetermeer, omdat ze het bod dat werkgevers toen nog hadden staan “om te huilen” vonden. De transportwerkgevers boden een loonsverhoging van 1 procent in 2011 en wilden de lonen in 2010 gelijk laten. De bonden eisten voor 2010 een loonsverhoging van 1,25 procent en voor het jaar erop 3 procent, of als de werkgevers met werkgaranties over de brug zouden komen, 2 procent.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer